Ga naar de inhoud
Home » Dit zijn de gezondheidsvoordelen van zalm

Dit zijn de gezondheidsvoordelen van zalm

cooked fish on plate

Ken je het bekende spreekwoord: ‘An apple a day keeps the doctor away’? Er zijn onderzoekers die dit vermogen eveneens toeschrijven aan vis. En wel aan vis met omega 3-vetzuren, zoals zalm. Is zalm gezond? Ontdek hier welke voordelen deze vissoort heeft voor je gezondheid.

Betere hartfunctie

Vooral vanwege de gezonde vetzuren die zalm bevat, staat deze vis hoog op het lijstje van gezonde vissoorten. Om te beginnen zijn de omega 3-vetzuren EPA en DHA goed voor hart en bloedvaten.

Zo zouden ze de hartfunctie kunnen verbeteren doordat ze een gunstige invloed hebben op het totale cholesterol en het triglyceride niveau in het bloed.

Naast deze vetten draagt ook een krachtige antioxidant in zalm bij aan de gezondheid van het hart. Van deze antioxidant – met de naam astaxanthine – is namelijk bekend dat deze het cholesterolgehalte kan helpen verbeteren.

Ondersteunt de gezondheid van het brein

Zalm wordt ook wel voedsel voor de hersenen genoemd. Nu zijn er voldoende onderzoeken die aantonen dat je brein ervan profiteert als je regelmatig vette vis eet.

Onder invloed van omega 3-vetzuren zou niet alleen je geheugen verbeteren. Ook zou de natuurlijke krimp van je brein, die optreedt naarmate je ouder wordt, erdoor verminderen.

De omega 3-vetzuren in zalm zouden eveneens behulpzaam zijn bij aandoeningen aan de hersenen en het zenuwstelsel. Denk aan MS, depressie en de ziekte van Alzheimer. Voor dit gunstige effect is vooral de combinatie van astaxanthine en omega-3 vetzuren verantwoordelijk.

Ondersteunt het immuunsysteem

Naast omega 3-vetzuren bevat zalm verschillende vitamines en mineralen die bijdragen aan een gezond immuunsysteem. Denk aan vitamine A, vitamine D, zink en selenium. Dat maakt deze vissoort een goede keuze als je wil werken aan een sterke weerstand.

Voor meer energie

Zalm bevat vrijwel alle B-vitamines, die helpen om je energieniveau op peil te houden. Zo ondersteunt vitamine B3 (niacine) je lichaam bij het omzetten van voedsel in energie. Ook andere B-vitamines in zalm dragen eraan bij dat je je steeds energiek voelt.

Voor het behoud van gezonde cellen

De roze kleur van zalm is te danken aan het hoge gehalte antioxidanten. Dit zijn stoffen die de cellen in je lichaam beschermen tegen schadelijke vrije radicalen. Zo draagt zalm bij aan het behoud van gezonde cellen in je lijf.

Gezonde huid

Wist je dat zalm goed is voor je huid? De grote hoeveelheid astaxanthine in deze vis kan allereerst helpen om je huid elastisch te houden. Ook beschermt deze antioxidant je huid tegen UV-schade. Verder draagt de stof bij aan het verminderen van rimpels en andere tekenen van huidveroudering.

Voor gezonde botten en spieren

Zalm is een goede bron van eiwitten. Deze voedingsstoffen zijn belangrijk voor de opbouw en ontwikkeling van spieren. Ook dragen ze bij aan het herstel van deze en andere weefsels in je lichaam.

Eiwitten helpen eveneens om spierverlies door veroudering tegen te gaan. Op dezelfde manier zijn eiwitten belangrijk voor gezonde botten, die voor een groot gedeelte uit eiwitten bestaan.

De omega 3-vetzuren in zalm dragen vooral bij aan gezonde gewrichten door hun ontstekingsremmende invloed. Op deze manier zorgen ze ervoor dat je kunt bewegen zonder ongemakken.

Draagt bij aan een goede nachtrust

Zalm bevat een aminozuur dat helpt om goed te slapen. Het gaat om tryptofaan, wat je lichaam niet zelf kan aanmaken. Dit aminozuur ondersteunt je lichaam bij de productie van het slaaphormoon melatonine. Zo werk je met een portie zalm aan een gezonde nachtrust.

Waarvoor is zalm nog meer goed?

Naast al deze gezonde voordelen draagt zalm nog bij aan een gezonde hormoonbalans, de opname van calcium en een goed gezichtsvermogen.

Onderzoekers kijken nu of de vetzuren in zalm ook behulpzaam kunnen zijn bij aandoeningen als reuma, astma, een hoge bloeddruk en netvliesveroudering. Dat betekent mogelijk dat het lijstje gezondheidsvoordelen alleen maar langer wordt.

Wat betekent dit voor jou?

Nu je de gezonde voordelen van zalm kent, wil je deze vissoort wellicht vaker op je bord hebben. Dat is een prima idee. Eet daarnaast lekker veel groenten en fruit. Vul je gezonde eetpatroon aan met volle zuivel zonder suiker, vers vlees, peulvruchten, noten, zaden en pitten.

Dan heb je alle voedingsstoffen binnen voor een goede gezondheid en plenty energie. Als je het lastig vindt om voldoende groenten en fruit te eten, dan kun je je gezonde eetpatroon aanvullen met green juice. Dit gezonde groene sapje bevat alle gezonde voedingsstoffen van groenten, fruit en superfoods. Doe er je voordeel mee.

Artikel geschreven door: healthblogger Annemiek van der Krogt.

Zin gekregen in een lekker zalmgerecht?

Bronnen

Soumia, P. et al. (2013). A fish a day, keeps the cardiologist away! – A review of the effect of omega-3 fatty acids in the cardiovascular system. Indian journal of endocrinology and metabolism, 17(3): 422–429.

Raji, C.A. et al. (2014). Regular fish consumption and age-related brain gray matter loss. Am J Prev Med. 47(4):444-51.

Reageer hier

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.