Ga naar de inhoud
Home » Ramadan kalender voor kinderen

Ramadan kalender voor kinderen

Ramadan kalender voor kinderen - Aftelkalender Ramadan

Over een aantal dagen begint de Ramadan, de vastenmaand voor moslims.

In deze maand doen we aan bezinning en proberen we ons te verdiepen in ons denken en doen. Tijdens de Ramadan, denken we aan de minderbedeelden en proberen we een stap dichter te komen bij al het goede.

Ondanks dat het vasten voor volwassenen is, probeer ik de kids toch te betrekken bij het diepere doel van de Ramadan.

Dus wil ik hen met een leuke Ramadan kalender enthousiast maken over deze maand.

Deze Ramadan aftelkalender voor kinderen is gemakkelijk om te maken en het staat ook mooi in mijn interieur. Win-win dus.

Ik heb de afgelopen weken meerderen kalenders voor Ramadan gezien op Pinterest. En ik was al een tijdje van plan om zo’n kalender te introduceren hier.

Want kalenders werken goed hier. Denk maar aan onze kinderkalender, maaltijdplanner, …

Dat plannen, aftellen, doen we hier allemaal graag.

Maar ik vond de tijd maar niet om te beginnen aan de aftelkalender. Ik had trouwens geen idee hoe ik het precies wilde aanpakken.

Tot ik in de Action kwam!

Ik zag daar van die mooie witte, houten takken. En ik zag het al helemaal voor mij!

Meteen ook wat lichtjes op batterijen bij gehaald, en mini-knijpers, keukentouw, en voilà! Ik had alles wat ik nodig had.

Alles wat ik hiervoor heb gebruikt is dus gewoon te vinden bij de Action. Fantastisch toch!?

Aftelkalender voor kinderen

Dit heb je nodig

 • een set witte takken
 • mooi papier (A5)
 • keukentouw (liefst in een lichte kleur)
 • kleine witte, houten knijpertjes
 • lijmstift
 • zwarte stift
 • optioneel: lamineermachine

Neem ook eens een kijkje in de PinGetest webshop 😉


Zo ga je te werk

 1. Eerst maak je vier witte takken met een touw vast aan beide kanten. Zodat je een soort van trapje krijgt. Ik heb hiervoor gewoon het touw gebruikt dat reeds rond de takken zat. Het touw was net te kort voor de laatste tak, dus daarvoor heb ik gewoon nog wat keukentouw gebruikt. Gebruik de meest gebogen tak als eerst, om er een soort van huisje van te maken.
 2. Maak nu 30 enveloppen. Ik weet nog dat ik als kind vaak enveloppen maakte. Dus de nostalgie kwam hier meteen naar boven. Ik moest wel nog even prutsen voor ik mij opnieuw herinnerde hoe het weer moest. Het papier dat ik hiervoor heb gebruikt komt ook gewoon van de Action. Het was een overschot van toen ik een poppenhuis gemaakt had voor mijn dochter. Je kan hiervoor natuurlijk ook gewoon kleurpapier gebruiken. Of je kan je kids 30 kleurrijke tekeningen laten maken. Telkens op A5 papier om mini-envelopjes te kunnen maken.

  Klik op onderstaande foto-instructies om te vergroten.

 1. Knip nu het keukentouw in (ongeveer) gelijke lengtes. Niet te lang natuurlijk. En trek het touw dan telkens door het oog van de knijpertjes.
 2. Maak het touw met knijper vast aan de takken
 3. Voor de inhoud van deze Ramadan kalender kan je zelf kiezen wat je wilt gebruiken. Zoetigheden, smeekbede van de dag, goede daden, of een combinatie van alles. Ik heb kaartjes gemaakt met een beetje een mix van alles, aangepast aan de leeftijden van mijn kids (3 en 6). Deze kan je hier downloaden. Vind je de kaartjes leuk, maar wil je het aanpassen? Stuur mij dan een berichtje en dan stuur ik je een aanpasbaar document op. (Let niet op de vlekjes op de foto, er is iets mis met onze printer)Inhoud Ramadan kalender voor kinderen - aftellen
 4. Omdat ik een mooie achterkant wilde voor de kaartjes, heb ik deze gelijmd op een kleurplaat (voor volwassenen) waar ik en dochterlief een tijdje terug aan hebben gewerkt. En ik heb het blad ook gelamineerd. Zo kunnen we het later nog gebruiken. En dat is ook gewoon mooier, vind ik. Kies je voor het lamineren? En wil je ook een leuke achterkant? Zorg er dan voor dat je het document goed lijmt op de achterkant die je wilt gebruiken. Want na het lamineren ga je de kaartjes uitknippen en dan kunnen de twee zijden loskomen.
 1. Doe de kaartjes in de enveloppen, en hang deze aan de takjes. Ik heb er zeven op de eerste drie takjes gehangen en de rest op de laatste. Maar je moet zelf zien wat het mooiste oogt.
 2. Als laatste drapeer je de lichtjes over (en tussendoor) de takjes, voor een mooi effect.
 3. Ramadan mubarak! Een gezegende Ramadan.

Meer Ramadan gerelateerde artikels:


Heb je deze Ramadan kalender gemaakt?

Deel je foto’s dan via Facebook of Instagram met de hashtag #PinGetest.

Je mag me ook altijd taggen in je berichten! 

Heb je naar aanleiding van deze post vragen over de Ramadan of de Islam?
Stuur mij dan zeker een berichtje 😉


Kleurrijke ramadan aftelkalender maken voor kinderen met gratis download goede daden kaartjes
Samenvatting
Ramadan kalender voor kinderen
Naam artikel
Ramadan kalender voor kinderen
Omschrijving
Een Ramadan kalender voor kinderen kan je gemakkelijk zelf maken. Ik leg je in dit artikel stap-voor-stap uit hoe je deze leuke aftelkalender kan maken. Met gratis download van leerrijke doe-kaartjes voor de Ramadan. PinGetest, een blog vol leuke ideeën.
Auteur
Naam auteur
PinGetest

Reageer hier

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.