Het is dinsdag Offerfeest, Eid ul Adha, en naar goede gewoonte maak ik elke islamitische feestdag de lekkerste Marokkaanse koekjes.
Althans, ik maak altijd koekjes die IK lekker vind. Beetje egoïstisch, I know. Maar gelukkig zijn mijn lievelingskoeken ook geliefd bij mijn familieleden. En dat is natuurlijk wat het belangrijkste is.
Marokkaanse koekjes bakken kan je zo moeilijk, of makkelijk maken als je zelf wilt. Iedereen die mijn blogs geregeld leest, weet dat ik de queen ben van MAKKELIJK! Alles moet snel, gemakkelijk en efficiënt zijn. Dus ook Marokkaanse koekjes maken.
En zeker vandaag! Ik zit hier met drie extra kids die hier vier dagen logeren. Full house dus 🙂
Normaal was ik van plan om één van mijn favorieten te maken, namelijk: Maizena-koekjes. Maar de chocolade-topping op zich neemt al veel tijd in beslag. Dus ben ik Pinterest in gevlogen voor een gemakkelijk recept.
Ik herinnerde mij dat ik een tijdje geleden een recept had gepind van Kookmutsjes, een Marokkaans koekjes deeg recept waaruit je meerdere koeksoorten uit kan halen.
Ideaal! Want het is natuurlijk altijd leuk om bij je familieleden te komen met een Marokkaanse koekjes plateau waar variatie in zit.
Najat van Kookmutsjes heeft trouwens de aller-aller-ALLERLEKKERSTE recepten staan op haar blog. Echt de moeite om te volgen! Ik ben alvast gek op haar site.
Dit simpel basisrecept voor Marokkaanse koekjes komt dus van Kookmutsjes. Ik heb zelf wat gevarieerd met de smaken.
Neem ook eens een kijkje in de PinGetest webshop 😉
Dit heb je nodig voor deze Marokkaanse koekjes
Basisdeeg:
- 275 gram kristalsuiker
- 16 gram vanillesuiker
- snuifje zout
- 225 ml zonnebloemolie
- 150 ml melk
- 200 gram roomboter
- 900 gram bloem
- 16 gram bakpoeder
Kokos-chocolade koekjes:
- 25 gram geraspte kokos
- 1 eetlepel melk
- chocoladedruppels of chocoladeschaafsels
- extra kokos om de koekjes in te rollen
Speculaas koekjes:
- 1 eetlepel (crunchy) speculaaspasta
- chocolade
Nescafé-koekjes:
- 1 koffielepel kaneel
- 1,8 gram espresso poeder
- poedersuiker
- chocolade-koffiebonen
Confituur-pindakaas koekjes:
- 1 eetlepel pindakaas
- aardbeienconfituur (jam)
Zo ga je te werk
Basisdeeg:
Dit basisdeeg-recept is super gemakkelijk. Je gooit gewoon alle ingrediënten in een grote mengkom en je laat je mixer het werk doen. Net zo lang mengen tot er een koekjesdeeg ontstaat.
Verdeel het deeg nu in vier gelijke delen, en verwarm de oven alvast voor op 180 graden.
Tip: Maak de Marokkaanse koekjes niet te groot. Het deeg zet wat uit in de oven. En het ziet er sowieso verfijnder uit wanneer je een plateau hebt met fijne koekjes.
Kokos-chocolade koekjes:
- Doe de kokos, de melk en de chocolade bij het deeg en meng kort.
- Maak kleine ovaaltjes van het deeg en druk er een vork in, terwijl je zijkanten lichtjes vasthoudt in je handpalm.
- Wentel de koekjes om in wat kokos.
- Zet de koekjes 7-8 minuten in de voorverwarmde oven.
Speculaas koekjes:
- Doe de eetlepel speculaaspasta bij het deeg. Ik heb gekozen voor speculaaspasta met crunch. Voor een beetje structuur in de koek.
- Maak nu dunne staafjes van het deeg. Ze zetten uit in de oven. Dus maak ze zeker niet te dik.
- Zet de koekjes 6-7 minuten in de voorverwarmde oven. Laat ze niet te bruin worden.
- Nu mogen de speculaas koekjes volledig afkoelen.
- Dip dan de uiteinden van de afgekoelde koekjes in gesmolten chocolade.
- Laat de koekjes met chocolade drogen op bakpapier, om te vermijden dat ze gaan kleven.
Nescafé-koekjes:
- Doe het kaneel en de espresso poeder bij het deeg en meng kort.
- Maak hier kleine balletjes van en druk je duim of pink hier in. Maak je geen zorgen over de barsten. Die zorgen net voor het karakter van deze koek.
- Zet de koekjes 7-8 minuten in de voorverwarmde oven.
- Laat de koffie koekjes nu afkoelen.
- Wanneer ze afgekoeld zijn haal je de koekjes door de bloemsuiker.
- Smelt nu wat chocolade om de koffiebonen vast te maken op de koek. Dit doe je door wat gesmolten chocolade te smeren op de achterkant van de koffieboon. Doe dit wanneer je de speculaas koekjes gaat dippen in chocolade. Zo hoef je maar één keer chocolade te smelten.
Confituur-pindakaas koekjes:
- Doe de eetlepel pindakaas bij het deeg.
- Maak hier nu kleine bolletjes van en druk je duim erin. Dankzij de pindakaas gaat deze niet breken zoals de koffiekoekjes.
- Vul elk gaatje met een halve koffielepel confituur/jam.
- Zet de koekjes dan 7-8 minuten in de voorverwarmde oven.
- Wanneer de pindakoekjes afgekoeld zijn kan je er eventueel met wat gezeefde poedersuiker over.
Deze recepten vind je ongetwijfeld ook interessant:
- Marokkaanse amandelkoekjes
- De lekkerste citroenkoekjes maken
- Drie koekjes uit één deeg bakken
- Traditionele Marokkaanse pindakoekjes
- Chocolade koekjes met amandel
- Een trio van Maizena koekjes
- Marokkaanse amandelkoekjes met bloemsuiker
Heb je deze gemakkelijke koekjes gemaakt?
Deel je foto’s dan via Facebook of Instagram en tag mij!
Natuurlijk vind ik het ook leuk als je een reactie achterlaat hieronder en je mij volgt via bovenstaande kanalen 😉
Je mag de afbeelding hieronder trouwens ook altijd pinnen op Pinterest!
Dit kan hier goed van pas komen *
*Aankopen via deze links leveren mij een kleine bijdrage op, om mijn blog draaiende te houden. Dit kost je niets extra!
Volg je me al op Instagram?
Nee? Klik dan snel op volgen, voor een blik achter de schermen 😉
Waar koop je die chocolade-bonen? Kan ik ze verkrijgen in de colruyt of eerder te vinden in de typische marokaanse winkels?
Tot nu toe altijd bij de Aldi gekocht. Maar ze zijn niet altijd in het assortiment. Eerder als Special. Maar ik weet wel dat Delhaize die ook verkoopt. Colruyt weet ik niet zeker. En anders even bij Aveve kijken. Succes!