Ga naar de inhoud
Home » 5 X Waarom de Airfryer hier onmisbaar is geworden

5 X Waarom de Airfryer hier onmisbaar is geworden

Waarom Airfryer onmisbaar - koken met airfryer - frieten bakken-2

Enkele weken geleden had ik in mijn Instagram stories een paar keer laten vallen hoe ik mijn Philips Airfryer gebruik. En hoe koken met Airfryer het leven gemakkelijk maakt. Toen bleek er interesse te zijn voor een blogpost hierover.

Shame on me, maar ik heb nu pas de tijd gehad om mijn warme relatie met de Airfryer uit te typen!

Mijn relatie met mijn Airfryer begon toen mijn relatie met mijn friteuse jaren terug eindigde. De frietjes waren lekker, de frikandellen lekker sappig, de loempia’s krokant.

MAAR! En dit is een hele grote maar! De schoonmaak was een ramp … fieuw wat een gedoe om een friteuse schoon te maken.

Ik had toen wel al van de Airfryer gehoord, het kwam toen nog maar pas uit. De “concurrent” Actifry was toen echt een hype. Overal te zien op tv.

Maar toen ik op bezoek ging bij een goede vriendin van mij, zag ik de Philips Airfryer in actie. Ze bakte snel even frietjes voor de kids. Heel sceptisch was ik daarover, bah droge friet, toch écht ni lekker! Maar die frieten waren hélemaal niet droog.

Any way, ik kwam die avond thuis en heb de Airfryer meteen besteld. Sindsdien is de Phillips Airfryer mijn aller aller beste vriend in de keuken. Ik gebruik die nu in mijn dagelijks koken!

1. Frietjes bakken

Jah, de vervanger voor mijn friteuse moet natuurlijk wel frieten kunnen bakken. Want wij houden van frieten. Wij zijn friet-eters in hart en nieren (hopelijk niet te letterlijk).

Om even te illustreren hoe veel wij van frieten houden:

Het was info-avond op school, en ik zat samen met andere mama’s en papa’s in de klas van S. (2e kleuterklas). Plots zei de juf, volledig uit het niets …

“Ja mama, S. vertelt ook heel goed in de klas. Over hoe jullie elke dag frieten eten”

Ik heb niet vaak rode wangen, maar toen sloeg ik toch héél rood aan. Fieuw!

Dat is trouwens helemaal niet waar hé! Wij eten niet elke dag frieten ?‍♀️ Diegenen die me volgen op Instagram zien bijna dagelijks wel voorbij komen wat we eten. Best wel gevarieerd, vind ik zelf.

Maar jah frietjes zijn nu eenmaal een onderdeel van ons eetpatroon. We eten het toch wel één keer per week.

It’s all good! Ze zijn gebakken in de Airfryer! Toch wel iets gezonder dan in een friteuse hé.

Waarom Airfryer onmisbaar - koken met airfryer - frieten bakken-4

Welke frieten gebruiken we? Diepvriesfrieten gebruik ik wel graag tijdens de schoolvakanties wanneer de kids een hongertje hebben. Vers gesneden frietjes uit de koeling van de supermarkt gebruik ik tegenwoordig wel vaak.
Puur uit luiheid hoor. Want ik associeer frieten met gemakkelijk.

Heel af en toe snijd ik zelf mijn frieten. Vers gesneden frieten nemen wel iets meer tijd om te bakken in de Airfryer, en ze moeten ook in twee keer gebakken worden. Volgens de gebruiksaanwijzing zouden vers gesneden frieten ook even moeten weken in water. Maar dat doe ik dus nooit.

Trouwens, de Airfryer is niet enkel goed voor frieten, maar ook andere aardappelgerechten. Denk maar aan gebakken krieltjes, aardappelnootjes uit de diepvries, ovenkroketten (de gewone kroketten worden jammer genoeg niet krokant), aardappelpartjes, aardappelwedges, … ik kan blijven doorgaan.

Oh! Je kan ook hele aardappelen in de Airfryer doen voor gepofte aardappelen. Dan hoeft het geen uur in de oven, maar naargelang de grootte van de aardappel heeft deze tussen 25min – 35min nodig ?

Graag gedaan!

2. Gegrilde groenten maken

Luister, ik hou van gegrilde groenten. Of het nu is om tussen mijn moussaka of lasagne te steken, of gewoon als side dish … gegrilde groenten zijn hier echt altijd een succes. Ik gooi groenten zoals aubergine, courgette, paprika en zelfs champignons gewoon samen in de Airfryer, en ongeveer een kwartier later heb ik lekkere crispy gegrilde groenten.

Voor Marokkaanse gerechten gril ik vaak ook paprika’s. Simpelweg in de helft snijden en zonder vetstof in de Airfryer gooien. Tien minuten of een kwartier later doe ik de gegrilde paprika in een plastiek zakje en draai ik deze dicht. Dit maakt het ontvellen van de paprika’s gemakkelijk ?

Koken met airfryer - gegrilde groenten maken

3. Broodjes afbakken

Je wilt niet weten hoe vaak ik de Airfryer gebruik om broodjes af te bakken. Denk maar aan keizerbroodjes, croissants en chocoladebroodjes, enz. voor het ontbijt.

Of piccolo broodjes en bagels voor de lunch. In nog geen acht minuten heb je een zalig warm broodje.

Enneuhm, soms gooi ik er ook een boterham met kaas in … enkele minuten later … Tadaaaa een croque voor de kids! (croque = tosti voor de Nederlanderse lezers)

De Airfryer is trouwens ook super handig voor het opwarmen van left-over pizza, worstenbroodjes, bladerdeeghapjes, Marokkaanse donuts, appelbollen, … eigenlijk alles wat je in de oven zou kunnen opwarmen.

4. Snacks uit de Airfryer

Ok, misschien weten jullie dit niet van mij ….

Maar ik heb altijd, maar dan ook altijd, snacks in de diepvries liggen. Denk maar aan (al dan niet zelfgemaakte) loempia’s, Aziatische tempura-achtige snacks, soms wat frikandellen, kipcorn of vegetarische snacks.

Any way, deze snacks haal ik soms boven tijdens een filmavond of een spelletjesavond. Of soms als side dish bij een gerecht. Denk maar aan ‘gefrituurde calamaris’ bij Paella ofzo. You get the picture.

Dit gaat hier allemaal zonder schaamte in de Airfryer! Met uitzondering van kaaskroketten, garnaalkroketten en bitterballen. Want die durven wel eens te zacht worden.

Koken met airfryer - snacks uit de Airfryer
PinGetest: Kip loempia uit de oven

5. Veel meer potentieel

Het lijkt alsof ik maar kan blijven doorgaan over Airfryer recepten en gebruik. Maar daar bestaat al meer dan genoeg over. Eigenlijk zou je alles wat je in de oven kunt bakken, op een snellere manier kunnen bakken in de Airfryer.

Voor Airfryer recepten kan je altijd hier een kijkje nemen:

Waar kan je een Airfyer kopen?

Wel, bijna elke elektrozaak zal wel de Philips Airfryer verkopen. Doe je dat liever online dan zijn websites als Bol.com wel enorm betrouwbaar.

Zelf had ik eerst een gewone Airfryer, maar naargelang de magen van mijn vier-koppig gezin groter werden, zijn we overgestapt naar de XL versie. En dat werkt veel gemakkelijker en sneller, dan telkens in twee keer te bakken natuurlijk.


Gebruiken jullie ook een Airfryer?
En wat bakken jullie er zoal in?
Ik lees het graag in de reacties ?


De Airfryer onmisbaar in de keuken - koken en bakken met airfryer - PinGetest
Samenvattig
Review datum
Reviewed Item
Philips Airfryer
Auteur Rating
51star1star1star1star1star

4 reacties op “5 X Waarom de Airfryer hier onmisbaar is geworden”

  1. Ik bak mijn frieten nog in een gewone frituurpan die ik een keer in de maand schoonmaak. Wel een klusje maar ik ben er zo handig in geworden dat de klus in een half uur is geklaard.

Reageer hier

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.