Ga naar de inhoud
Home » 5 tips om je kind aan het lezen te krijgen én te houden

5 tips om je kind aan het lezen te krijgen én te houden

kind aan het lezen krijgen

Het schooljaar is alweer een tijdje van start gegaan.
En als je net als ik, kinderen hebt die naar de kleuter -en  lagere school gaan, dan weet je hoe belangrijk lezen is.

Maar hoe krijg je je kind nu aan het lezen? En hoe zorg je ervoor dat het leuk wordt? Want wat je leuk vindt, hou je nu eenmaal langer vol.

Hieronder geef ik enkele tips mee, hopelijk zit er eentje tussen die werkt voor jouw gezin.

1. Vertrek vanuit de interesses van je kind

…En dat zijn misschien niet meteen de jouwe! 😏

Mijn zoontje van bijna 3 heeft momenteel een fascinatie voor informatieve boeken. Over auto’s natuurlijk, wat anders.

En hij wil dan ook dat ik iedere pagina hardop voorlees. Daardoor hoor ik mezelf soms zinnen voorlezen als: “Soichiro Honda startte de Honda Motor Company in september 1948 met een startkapitaal van 1 miljoen yen. Hij wilde de beste motorfietsbouwer ter wereld worden…” – voor wie het nu niet uithoudt van de spanning en wil weten hoe het eindigt: Deze zin komt uit “A is van auto door Gert-Paul van’t Hoff”.

Maar goed, ik lees voor en hij luistert. En hij kent ondertussen het woord “startkapitaal” dan toch al. Vroeg begonnen is half gewonnen…

Vertrekken vanuit je kind’s interesses betekent echter niet dat je het hierbij moet laten. Beter niet zelfs. Want uiteindelijk wil je hun interesses en woordenschat verruimen, maar hoe verleiden we ze daar dan toe?

2. Zorg dat de lees- en voorleesboeken binnen handbereik staan

Wanneer we lezen, zitten we altijd in de hoek van onze zetel, en daaraan grenst een open boekenkast met op de laagste plank mijn favoriete voorleesboeken (Tip de muis, Liselotje, De Gruffalo etc.)

Daarboven is een plank vrijgehouden voor “gastboekjes” die we van iemand geleend hebben of die we van de bib hebben.

“De A is van auto” hoort bij deze laatste categorie. Nadat we dit boek doorworsteld hebben, gaat het netjes terug op de leenplank en zeg ik dat het nu mijn beurt is om een boekje te kiezen. Hij zit ondertussen zo goed op mijn schoot genesteld dat hij wel bereid lijkt tot een compromis. En daar komen ze dan: Liselotje in rijm, Tip de Muis die iets uitsteekt en het dan weer goedmaakt. De personages hebben ondertussen al lang allemaal hun eigen stemmetje, en zowel bij mij als bij hem wringt er iets wanneer de boekjes anders voorgelezen worden 🤭

3. Lead by example

Ik las ooit ergens dat kinderen 80% leren van wat je doet, en maar 20% van wat je zegt.

Als je hen zegt dat lezen belangrijk is, maar ze je nooit een boek open zien doen, schat ik de kans dat je een boekenwurm zal krijgen eerder gering in.

Niet dat ik vaak toekom aan zelf lezen trouwens, dus ik vrees dat mijn inbreng op dit vlak eerder beperkt is. Hun vader daarentegen kruipt met een kanjer van een boek vaak in de leeshoek en is dan vertrokken voor een tijdje. Dat moet ook de dochter van 10 niet ontgaan zijn, want zij volgt en nestelt zich naast hem in de zetel met haar boek. Zelfs zoon van 3 die alles na-aapt, zet zich er tegenwoordig naast en doet dan alsof hij ook zijn boek heel aandachtig aan het lezen is 🤭.

Voor wie nu jaloers wordt even deze disclaimer; Dit is de eerder zeldzame vredige scene, die meestal vroeger dan later wordt verstoord door zoonlief die het welletjes vindt en iets doet om zijn zus vanachter haar boek te krijgen. Waardoor zij het dan weer genoeg vindt en vervolgens de decibels de pan uit rijzen.

4. Geef leessuggesties

Zelfs de grootste boekenwurm is wel eens door zijn leesvoer heen.

Toen dochter van 10 de hele reeks Geronimo -en Thea stilton verorberd had, stonden we een beetje doelloos rond te draaien bij onze eerstvolgende bezoek aan de bib.

Rijen en rijen boeken en toch wist ze niet wat te kiezen. Ik probeerde haar te helpen, pakte het eerste boek met een leuke kaft en las een paar willekeurige bladzijden. Noch het verhaal (ik herinner me niet precies welk boek het was, maar het verhaal was ongeloofwaardig) noch het taalgebruik (vast wel cool, maar niet het soort woorden waarvan ik wou dat mijn dochter ze in de mond zou nemen) zorgden ervoor dat ik het voor haar wou meenemen.

Zo volgden er nog een aantal boeken, die allen netjes terug in het boekenrek verdwenen.

Sindsdien houden we onze ogen en oren open voor aanbevelingen van vrienden of boekrecensies. Inmiddels is ze nog steeds bezig aan de serie “Warrior Cats” die immens populair is bij haar op school.

Maar omdat ook daar een einde aan dreigt te komen, leek het me leuk om weer eens rond te kijken.
Bij een Google-search op “nieuwe jeugdboeken 2021” kwam ik op twee boeken die me wel haar smaak leken te zijn.

“Maxi Van Fluks, een eigenwijze fee – Anna Ruhe en Max Meinzold” (8+) en “Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S en de boekenmaffia (10+)” Ik vroeg haar of ze deze zou willen lezen en me haar bevindingen zou willen vertellen voor deze blog. Dit zag ze helemaal zitten. Dus hopelijk volgt er hierna later nog de recensies van deze boeken, bekeken door de ogen van een 10-jarige.

5. Je hoeft geen boék te lezen, het kan ook iets anders zijn

Tot slot: je kind hoeft niet de hele tijd met zijn of haar neus in een hoekje met een boekje te zitten. Liever niet eigenlijk, buiten spelen, knutselen etc. zijn ook zo belangrijk en fijn. En niet ieder kind is een boekenwurm, en dat is ook hélemaal goed.

Overal waar lettertjes zijn kan je lezen. Schrijf eens iets op je koelkast met krijtstift bijvoorbeeld (enkel op een goed afwasbare koelkast a.u.b.), maak een boodschappenlijstje en laat je kind het lezen in de winkel, lees de borden aan de kant van de weg als je een wandeling maakt etc. Alle kleine beetjes helpen.

Of stop eens een lunchkaartje met een lieve boodschap in de brooddoos of het koekendoosje. Dit kan je makkelijk zelf maken of een printable bestellen in de PinGetest webshop! 👇🏼

Deze artikels vind je ongetwijfeld ook interessant:


Volg je me al op Facebook of Instagram ?

Nee? Ga dat dan even snel doen door te klikken op de links hierboven 🤗

Je kan de afbeelding hieronder trouwens ook even pinnen op Pinterest om het later nog eens te lezen


Reageer hier

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.