Ga naar de inhoud
Home » 4 manieren om je kind te leren recycleren

4 manieren om je kind te leren recycleren

Je kind leren recycleren recyclage spel afval scheiden

De thema’s milieu en recycleren zijn nog nooit zo populair geweest. En toch lijkt niet iedereen hier volledig in mee te zijn. Het is niet altijd even duidelijk hoe er gerecycleerd moet worden. Je kind leren recycleren op jonge leeftijd is daarom geen overbodige luxe.

Hier in Leuven zijn we verplicht om te recycleren, en dat kan ik alleen maar toejuichen! De vuilnisophaling gebeurt hier per soort afval: PMD, plastiek, GFT, restafval, en karton/papier. Glazen flessen en bokalen brengen we zelf naar de glasbak.

Dankzij deze maatregel van de overheid zijn we hier dus allemaal verplicht om actief te recycleren. Maar de restafvalzakken zullen in het ene gezin wat zwaarder zijn, dan in het ander. Alles hangt af van hoe goed we recycleren.

In deze blogpost geef ik je graag tips over hoe jij je kind kunt betrekken in dit recyclage-verhaal. Zodat zij later geen moeite hebben hiermee, en steeds beter hun afval gaan kunnen scheiden.

1) Maak recycleren gemakkelijk

Het leven is druk, I know, en net daarom moeten we het onszelf en onze kids gemakkelijk maken om afval te scheiden.

We hebben hier 6 afvalbakken bij elkaar staan, zodat het recycleren snel en gemakkelijk gaat. Ik heb nu toevallig een aparte berging naast mijn keuken, zodat het geen probleem is om de afvalbakken allemaal bij elkaar te zetten.

Maar zelfs als je niet veel ruimte hebt, kan je oplossingen vinden om verschillende vuilbakken en pedaalemmers bij elkaar te zetten. Je moet hier gewoon even creatief mee omgaan.

2) Label de vuilnisbakken

Nu je die afvalbakken allemaal bij elkaar hebt staan, moet je het voor de kids (en de echtgenoot uhm uhm) nog gemakkelijk maken om te weten in welke bak wat moet. Daarom raad ik aan om de vuilnisbakken te labelen.

In de Ikea heb ik een tijdje terug handige (en vooral ook duidelijke) labels gevonden om op de afvalbakken te plakken. Zo weten de kids meteen in welke bak wat hoort. Er zitten ook stickers bij voor de was te sorteren! Dus dat is ook handig 😉

3) Laat je kind helpen met opruimen

Recycleren is voor kinderen sowieso een leerproces. Ik denk dat er nog steeds volwassenen zijn die een yoghurtpotje bij de PMD gooien, dus ervan uit gaan dat je kind meteen zal weten waar wat hoort is een utopie.

Een kind leert mede door herhaling. Bied dus vaak genoeg de mogelijkheid aan om te leren recycleren.

Zo kan je hen bijvoorbeeld laten helpen met de tafel afruimen. Aan de hand van de labels op de afvalbakken, en de mama/papa hulplijn, leren ze zo om afval juist te scheiden.

Lees ook: 30 x knutselen met wc rolletjes

4) Speel een recyclage spel

Hoe leert een kind het gemakkelijkst? Juist ja, door te spelen! Je kind leren recycleren is dus ook iets dat je spelenderwijs kan doen.

Gelukkig zijn er online wel leuke spelletjes te vinden rond dit thema. En ik weet niet hoe het gesteld is met jouw kids, maar die van mij zijn in altijd in de wolken als ze een spelletje mogen spelen op mijn computer.

Recyclage spelletjes en video’s rond afval scheiden


Heb jij nog tips om kinderen aan te zetten tot recycleren? Of andere tips in verband met milieubewust opvoeden? Deel ze hier onder!


4 manieren om je kind te leren recycleren - afval sorteren en recyclage spel - tips - PinGetest

Uitgelichte afbeelding: Kevin Jarrett via Unsplash
Prullenbak afbeelding: Brabantia

Reageer hier

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.