Ga naar de inhoud
Home » 5 activiteiten om je kind warm te maken voor de natuur!

5 activiteiten om je kind warm te maken voor de natuur!

Kinderen in de natuur - 5 kinderactiviteiten om je kind warm te maken voor de natuur

Kinderen in de natuur, het lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het zeker niet. Voor de meeste gezinnen die in de stad wonen vergt het toch een kleine moeite om de kinderen buiten te krijgen.

Ik som hier graag 5 kinderactiviteiten op waardoor jij vaker je kinderen in de natuur krijgt! Want zeg nu eerlijk, wat is er meer rustgevend dan je midden in de natuur te bevinden? Het relaxte gevoel dat je krijgt door alle schoonheid om je heen. Dat is toch iets wat je graag wilt doorgeven aan je kinderen?

Zelf vind ik het vooral belangrijk dat de kinderen de natuur associëren met een positief gevoel. Ik wil dat ze het leuk vinden om buiten te zijn in het groen. Dat het hen een warm gevoel geeft, en dat ze al die schermen thuis even volledig vergeten!

1) Quality time met kinderen in de natuur

Wij hadden vroeger een stacaravan midden in de natuur, midden in de Belgische Ardennen. En later zaten we in een vakantiepark in de Belgische Kempen. Ik kan je al meteen vertellen dat de meeste van mijn leuke jeugdherinneringen stammen uit die momenten daar tussen al dat groen.

Ik vond het als kind super fijn om samen te zijn in een kleine ruimte met ons gezin van 7. Het heeft iets gezelligs om zo dicht bij elkaar te zijn, en niets anders te moeten dan tijd met elkaar delen.

Daarom zet ik dit meteen als punt één in deze blogpost. Zorg dat je quality time hebt met je kinderen midden in de natuur. Een weekend waarin je niets moet, waarbij jij je werk aan de kant zet, en samen met je kinderen, met het hele gezin, kan genieten van de rust in de natuur.

Kinderen in de natuur - 5 kinderactiviteiten om je kind warm te maken voor de natuur
Natuurhuisje midden in de rust

Bij natuurhuisje.be kan je bijvoorbeeld een vakantiehuis boeken, weg van de drukte. Het fijne aan dit platform is dat alle vakantiehuisjes zich midden in de natuur bevinden, weg van de massa. Vandaar de naam ‘Natuurhuisje”.

Dit zijn dus niet de klassieke, drukke vakantieparken die je overal kan boeken. Nee, dit zijn huisjes die zich midden in de natuur bevinden, ver weg van de drukte. Zodat jij samen met je kinderen, met je gezin, tot rust kan komen in het groen.

Nog een mooie plus aan natuurhuisje.be? Ze planten een boom voor elke geboekte nacht!! Wow, toch hé!? Tot nu toe zijn er maar liefst 500 duizend bomen geplant!

2) Picknicken in het groen

Een andere manier om je kinderen van de natuur te laten genieten is om eens lekker te gaan picknicken met z’n allen. Het heeft iets rustgevends om dicht aan de grond te kunnen genieten van iets lekkers.

Vooral in de lente en zomermaanden ga ik graag met de kids picknicken. Soms is het hier in een parkje in de buurt, en soms is het wat verder weg. Soms met een uitgebreide picknick, en soms met enkele simpele dingen.

3) Knutselen met materialen uit de natuur

Wat wij hier fantastisch vinden is om te knutselen met materialen uit de natuur. Dit doen we vooral in de herfstperiode.

En het is niet alleen het knutselen op zich waar de kids zich mee amuseren, maar ze hebben vooral veel plezier bij het verzamelen van het materiaal.

Kijk hier maar een naar onze herfst knutselwerkjes. Je kan klikken op de afbeeldingen om naar de betreffende blog te gaan.

  • Herfstkroon knutselen thema herfst met kinderen-1
  • egeltje knutselen herfst - knutselen herfstblaadjes egel - peuters - herfstblaadjes egel
  • Uil knutselwerk herfst 3 - herfst dieren knutselen - uil knutselen met herfstbladeren
  • Herfst dieren knutselen met kinderen - Gemakkelijke herfst knutselwerkjes
  • Herfst schilderij kids

Wandelen met kinderen in de natuur

Zelf kan ik enorm genieten van een lange wandeling in de natuur. Mijn kids zijn meer voor de korte wandelingen. Liefst met opdrachtjes, of met een bepaald doel voor ogen.

Zo deden we eens een wandeling waarbij de kids op zoek moesten naar de kabouters op de route. Dat vonden ze fantastisch! Ze hebben nog nooit zo lang gewandeld zonder gezeur.

Er zijn een heleboel leuke, kindvriendelijke wandelroutes in België en Nederland. Sommigen hebben al een leuk concept, en bij anderen moet je zelf maar eens opdrachtjes zoeken. Op Pinterest vind je veel leuke ideetjes en printables.

Natuurlijk zijn niet alle kinderen even gek op wandelen, en ook niet elk kind kan een lange wandeling even goed volhouden. En daar houd je als ouder ook best rekening mee.

Maak het leuk, hou het wandelen zo kort of lang als je kind aankan, en koppel er ook een lekkere picknick aan. Of hou een pitstop in een brasserie in de buurt.

Kinderen in de natuur - 5 kinderactiviteiten om je kind warm te maken voor de natuur

Natuur bestuderen

Het is ook fijn om samen met je kinderen de natuur eens van dichtbij te bekijken. Dit hoeft niet altijd heel schools te zijn. Maar wanneer je bijvoorbeeld een wandeling maakt kan je met je kind bespreken wat je rondom je ziet.

Wanneer jullie samen iets ontdekken waar je kind wat meer over wilt weten, dan kunnen jullie rustig een plekje zoeken om samen te googelen naar het onderwerp.

Je kan natuurlijk ook een leuk boek meenemen op wandeling. Deze boeken hieronder zijn hier een goed voorbeeld van.

Lees ook: 3 x herfst tips: Hoe je dit seizoen nog gezelliger kan maken!


Heb jij nog goede tips om vaker met kinderen in de natuur te komen? Ik lees het graag in de reacties hieronder!


Kinderen in de natuur - 5 kinderactiviteiten om je kind warm te maken voor de natuur

Afbeeldingen: Unsplash en Natuurhuisje.be
Deze post bevat affiliate links.

Reageer hier

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.