Ga naar de inhoud
Home » 16 tips om deze winter goed door te komen zonder dip

16 tips om deze winter goed door te komen zonder dip

16 tips om deze winter goed door te komen! winter doorkomen

Ik ben er zo eentje die de charmes van elk seizoen wel weet te omarmen, maar ik besef maar al te goed dat niet iedereen staat te springen voor de kortere en koudere dagen die eraan komen.

Maar hoe kan jij de winter doorkomen zonder in een dipje te raken? Ik geef je 16 tips!

1. Laat het licht binnen

Hoe donkerder en guurder het is buiten, des te belangrijker het is om meer licht te binnen te laten. Dit is zowel nuttig voor ons lichaam, als ons humeur.

Wanneer je niet de luxe hebt van veel lichtinval in huis, zorg er dan voor dat je genoeg buiten komt, minstens 30 minuten per dag. En dat brengt ons meteen naar tip 2!

2. Ga vaak genoeg naar buiten

In tijden waar thuiswerken vaker en vaker de norm is, lijkt het niet evident om alles te laten liggen, en buiten te komen.

Op schooldagen moeten we natuurlijk wel de deur uit om de kids af te zetten aan school, maar probeer ook écht buiten te komen. Een ochtendwandeling in de buurt, een langere wandeling na je lunch, …

De buitenlucht, en het zonlicht, heeft alleen maar positieve gevolgen op je humeur, productiviteit en je algemene welzijn. En ja, zelfs als het een hele dag regent! Dus wil je de winter doorkomen zonder dipje? Ga dan naar buiten!

3. Move that body

Ja deze is natuurlijk geen verrassing … blijf bewegen, ook in de winter. Wanneer het zonnetje lekker schijnt, heb je misschien sneller de neiging om je ‘Start to Run – app’ weer op te starten. Maar vooral tijdens de donkere, gure dagen, is het belangrijk om minstens 30 minuten per dag te sporten. Dit kan bijvoorbeeld symptomen van een lichte depressie vermijden.

4. Neem je vitamientjes

Ik ben zelf iemand die vaak lijdt aan bloedarmoede, en dat is vooral tijdens de herfst- en winterperiode een issue. Dus deze tip mocht hier zeker niet ontbreken!

De winter doorkomen zonder energie dip? Denk dan vooral aan vitaminen die invloed hebben op je energie level, zoals ijzer, foliumzuur, vitamine C, vitamine D en vitamine B12. Als je erg vermoeid bent, is het een goed idee om bij de huisarts bloed te laten trekken en het tekort aan vitaminen aan te vullen.

5. Eet gevarieerd

Deze tip heeft veel te maken met de vitamientjes hierboven. Probeer zo gevarieerd mogelijk te eten! Dan bedoel ik niet alleen gedurende de week, maar ook binnen één maaltijd. Zorg dat je zo vaak mogelijk een gevarieerd bordje voor je hebt. Hoe meer kleurtjes, hoe lekkerder het oogt, en hoe blijer je ervan wordt.

En ja, I know, ik kan ook érg blij worden van hamburger met frietjes. Natuurlijk is daar niets mis mee, maar een goed soepje of een groenteschotel, is even lekker! Dit levert je dan ook nog eens veel vitamines en mineralen op, die je dan energie geven en je beschermen tegen ziektes.

Vergeet trouwens ook niet om dagelijks fruit te eten! Doe dit bijvoorbeeld elke dag op een vast moment zodat het een no-brainer wordt. Je kan het ook meteen integreren in je ontbijt of bij de lunch? Of ‘s avonds als dessert een lekkere fruitsalade met chocoladesaus … yummm

6. Geef gerust toe aan je chocolade craving

Of het nu bij die fruitsalade is, of als volwaardige snack, af en toe een stuk chocolade doet je meer goed dan kwaad😉 Het sleutelwoord is hier trouwens “af en toe” (ok, ok, het is geen woord).

Wat chocolade hier en daar geeft ons namelijk een goed gevoel. Dit komt door de theobromine, pherylethylamine en serotonine die in pure chocolade zit.

Dus wil je de winter doorkomen zonder dip? Eat chocolate 😅

7. Vergeet niet te drinken

In de zomer hebben we sowieso vaker dorst, maar ook in de minder warme maanden is het belangrijk om genoeg vocht binnen te krijgen. De norm is 2 liter water per dag, maar vergeet niet dat thee ook meetelt. Dus het is zeker goed haalbaar!

8. Zorg voor een goede nachtrust

De beste manier om je energie level te bewaken en de winter door te komen zonder dip, is om goed te slapen natuurlijk. Probeer om 8 uur per nacht te slapen, en hier en daar een power-nap overdag kan ook enorm deugd doen!

Onlangs schreef ik een blog met tips voor een goede nachtrust. Ga die eens lezen, als slapen niet altijd van een leien dakje loopt voor jou.

9. Verzorg je huid extra goed

De huid is ons grootste orgaan, en die vergeten we vaak tijdens de koude dagen. Om één of andere reden lijkt het alsof onze huid in de herfst en winter droger wordt, met soms zelfs een trekkende, jeukende huid als gevolg.

Dit komt waarschijnlijk door het tekort aan vocht in de lucht. Maar het is dus belangrijk om hier op in te spelen. De winter doorkomen zonder gebarsten huid? Kijk dan maar eens naar één van de producten van La Roche-Posay. Die helpen goed om je huid te beschermen tegen het tekort aan vocht, en tegen de koude.

Het is trouwens niet omdat de zon minder fel schijnt in de herfst en winter dat je de zonnecrème achterwege moet laten. Clinique heeft hier fijne producten voor, om je te beschermen tegen de zon, ook tijdens de koude dagen.

10. Doe eens iets nieuws

In de winter heb je sneller het gevoel dat je weer in een sleur terecht komt. Om jezelf de energie-boost te geven die je vaak in de zomer wel ervaart, is het goed om af en toe eens iets nieuws te proberen. Kies bijvoorbeeld een leuke hobby, of een nieuwe workout, of een ontspannende bezigheid die je altijd al eens hebt willen doen.

Maar alles met mate natuurlijk, zet je agenda niet vol met spectaculaire, spannende, nieuwe dingen. En dat brengt ons bij tip 11 …

11. Chillax!

Er is al heel veel gezegd geweest over stress, en het is duidelijk dat er een verband is tussen je stresslevel en je gezondheid. Zorg er dus voor dat je niet te veel stress hebt.

Natuurlijk gebeuren er in het dagelijks leven genoeg dingen die stress veroorzaken, maar soms zijn een paar van die dingen een gevolg van een slechte planning. Prop je planning niet vol, laat gerust iets vallen, en probeer om je te concentreren op één ding, i.p.v. te ‘multitasken’.

Lees: 5 relaxatie tips voor mama’s om te ontstressen

12. Zeg NEE tegen zwart en grijs

Vaak heeft hetgeen we aanhebben een directe invloed op hoe we ons voelen. Als je je down en energieloos voelt, probeer dan eens om een felle trui aan te trekken, of een flashy sjaal! Laat op zo’n momenten die zwarte coltrui en grijze broek maar achterwege 😉

13. Zorg voor een goede verluchting in huis

Ik schreef een tijdje terug al eens een blog over gezonde lucht in huis. Eén van de belangrijkste aspecten voor gezonde lucht in huis, is VENTILEREN!

Nieuwbouwhuizen hebben vaak standaard een ventilatierooster boven de ramen, maar vele andere huizen hebben dit niet. Zorg er dus voor dat je vaak genoeg je ramen open slaat, ook wanneer het buiten vriest!

14. Breng gezelligheid in huis

Als je tijdens de koudere maanden dan toch veel tijd binnen spendeert, zorg er dan voor dat je je goed voelt thuis. Maak je interieur lekker gezellig, probeer veel natuurlijk licht binnen te krijgen, en hang die motiverende quote op, waar je vrolijk van wordt.

Lees: Zo geef jij je interieur elk seizoen een instant boost!

15. Kijk uit naar iets leuks

Als de herfst en winter niet jouw favoriete seizoenen zijn, plan dan iets leuks daarna. Zorg dat je iets hebt om naar uit te kijken, eventueel ook gewoon binnen deze seizoenen natuurlijk.

Als de situatie het toelaat, kan je alvast beginnen met een weekendje weg te plannen, de zomervakantie te boeken, enz. Zo kan je de winter doorkomen met je gedachten onder de zon 😉

16. Luister naar je lichaam!

De winter doorkomen zonder dip in je humeur en gezondheid? Dan is deze laatste tip misschien wel de belangrijkste! Luister naar je lichaam! Er zijn zo veel mechanismen in ons lichaam die ons proberen te waarschuwen wanneer er iets fout gaat, wanneer er reserves moeten bijgevuld worden. Het enige wat wij hoeven te doen is aandachtig luisteren, de tekens erkennen, en er effectief iets aan doen.

Een extra tip voor de mama’s onder ons … Zet jezelf eens op nummer 1 voor de verandering. Zorg voor jezelf, doe regelmatig iets voor jezelf, iets wat jouw energie kan aanvullen. En ok ok, jij mag een chocolaatje extra!

Deze blogs vind je ongetwijfeld ook interessant:

Volg je me al op Facebook of Instagram ?

Nee? Ga dat dan even snel doen door te klikken op de links hierboven 🤗

Je kan de afbeelding hieronder trouwens ook even pinnen op Pinterest om het later nog eens te lezen


Uitgelichte afbeelding: Pixabay
Deze blogpost bevat een samenwerking met HBB24

Samenvatting
16 tips om deze winter goed door te komen!
Naam artikel
16 tips om deze winter goed door te komen!
Omschrijving
Kijk je nu al tegenop de koude wintermaanden? Hier deel ik 16 tips om in goede gezondheid en met een goed humeur de winter door te komen
Auteur
Naam auteur
PinGetest

Reageer hier

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.