Ga naar de inhoud
Home » 10 tips voor gezonde lucht in huis voor je kinderen

10 tips voor gezonde lucht in huis voor je kinderen

tips voor gezonde lucht in huis - gezonde binnenlucht kinderen

Een tijdje terug las ik een artikel over een onderzoek dat werd gedaan in Vlaanderen over de luchtkwaliteit op scholen en kinderdagverblijven.

De resultaten waren erg zorgwekkend! Op een derde van deze plaatsen waren de waarden ronduit slecht!

In een onderzoek van de universiteit van Hasselt werd er ook een verband gelegd tussen de luchtkwaliteit op school en thuis, en de schoolprestaties van kinderen.

Het bleek dat vervuilde lucht op en rond de school een tijdelijk ongunstig effect had op de prestaties van schoolgaande kinderen. En dat vervuilde lucht thuis of rond de woonomgeving hier zelfs op lange termijn een negatieve invloed op had!

We zijn als ouders, en als maatschappij, vaak bezorgd over de luchtkwaliteit buiten. Dit is voor sommigen zelfs een reden geweest om te verhuizen naar minder drukke gebieden buiten de stad.

Maar wist je dat de lucht in huis tot tien keer meer vervuild is? Toen ik dit las was het toch even slikken hoor!

Daarom besloot ik hierover een blog te schrijven. Zodat ik je als mama tips kan geven voor meer gezonde lucht in huis. Dit is namelijk een belangrijke topic voor de gezondheid van je kinderen.

1) Ventileren, ventileren en nog eens ventileren!

Wij zetten standaard elke ochtend alle ramen open, en ik dacht lang dat dit genoeg was voor gezonde lucht in huis. Tot ik hier dan meer research over ging doen.

Blijkbaar heeft een raam open zetten maar effect voor zolang dat het raam ook effectief open staat. In de koude wintermaanden is dit bij ons meestal beperkt tot een uur per dag.

Dagelijks je ramen open zetten voor verse lucht is een goede gewoonte, maar jammer genoeg niet voldoende voor gezonde lucht in huis!

Je zou je huis geregeld moeten ventileren, de lucht in de ruimte volledig verversen. En dat gedurende de hele dag en de hele nacht.

Dit is vooral belangrijk wanneer je huis goed geïsoleerd is. Want dan blijft alle slechte lucht binnen.

We hebben hier het geluk dat we een nieuwbouw woning hebben, en er hier dus verplicht ventilatieroosters aanwezig zijn boven de ramen. Hier hebben we ook mechanische ventilatiesystemen in de badkamers, keuken en bergruimte. Dus dat scheelt!

Als je huis niet beschikt over een ventilatiesysteem, dan is het toch raadzaam om de installatie van zo’n systeem te overwegen.

In de tussentijd is het goed om je ramen op kiepstand te houden. Want het zijn vooral onze kinderen die gevoelig zijn voor de slechte binnenlucht.

tips voor gezonde lucht in huis - gezonde binnenlucht kinderen

2) Isoleer je woning

Het klinkt alsof ik nu het tegengestelde ga vertellen van wat er hierboven staat, maar ik leg het even uit!

Wanneer je huis niet goed geïsoleerd is, dan zal de lucht in het huis in bepaalde mate wel continue ververst worden. Maar dit is ongecontroleerde ventilatie. En dat is niet wat je wilt voor gezonde lucht in huis.

De buitenlucht zit vol met gassen en ongezonde elementen. Het is dus een goed idee om je huis te isoleren ter bescherming, en dan de ventilatie te regelen.

Isoleer niet alleen de buitenmuren, maar bijvoorbeeld ook de vloeren. Zodat er geen geuren van de buren of van de kelder naar boven komen.

3) Elimineer geuren in de lucht

We beseffen niet dat veel zaken invloed hebben op de luchtkwaliteit in onze woning. Het feit dat we er wonen op zich, zorgt er al voor dat er veel vocht in de lucht zit.

We hoeven maar te ademen of te zweten om de lucht te ‘vervuilen’. Maar dit gebeurt bijvoorbeeld ook door te koken, te douchen en zelfs door schoon te maken! En als je thuis rookt, jah dan is het probleem nog véél groter!

Een huisgeur is meestal een cocktail van allerlei geuren die dagelijks in de binnenlucht terecht komen. Een gebrek aan ventilatie zorgt ervoor dat deze geuren dan ook blijven hangen.

Het probleem is dat ze soms geuren maskeren die ons een signaal moeten geven van gevaarlijke elementen in huis. Denk maar aan schimmels bijvoorbeeld. Soms zijn schimmels duidelijk zichtbaar, maar meestal zijn schimmels goed verstopt.

Daarom is een geuronderzoek handig om je huisgeur te laten inspecteren. Welke gevaarlijke elementen zitten er in de geur? En vooral ook … Hoe kan je deze geuren elimineren?

4) Bewaak de luchtvochtigheid

Te veel vocht in de lucht kan schimmels veroorzaken, en hieraan zijn er natuurlijk veel gezondheidsrisico’s verbonden. Maar ook een te droge lucht is niet goed voor de gezondheid van jou en de kinderen.

Hou de luchtvochtigheid dus goed in de gaten. Dit kan je doen door een apparaat te kopen die dit meet. Voor een ideale luchtvochtigheid mik je best op een percentage tussen de 40 en 60.

Lees ook: 4 manieren om je kind te leren recycleren

5) Kies voor de juiste temperatuur

Niet alleen de luchtvochtigheid heeft een invloed op de vorming van schimmels, maar ook de temperatuur. Want vochtigheid in combinatie met een hoge temperatuur is de ideale broeihaard voor deze ongewenste organismen.

De ideale binnenhuis temperatuur zou tussen 18 en 21 graden liggen. Het is verder ook aangeraden om een constante temperatuur aan te houden. En als je een goede thermostaat hebt, dan valt dit gemakkelijk te regelen!

6) Onderhoud je woning goed

Om geuren en schimmels te vermijden in je huis, en dus de gezondheidsrisico’s voor je kind te beperken, moet jij je huis goed onderhouden.

Maak je huis wekelijks grondig schoon, en ga ook eens langs de kantjes en hoekjes om te vermijden dat stof of etensresten zich hier ophopen. Denk ook regelmatig aan het onderhoud van je microgolfoven, oven, dampkap, enzovoort.

Kies voor materialen en meubels in huis die weinig stof afgeven. En de meubels die stof aantrekken kan je best regelmatig afstoffen, stofzuigen, uitschudden of wassen.

Was je beddengoed en de matjes in je keuken en badkamer wekelijks. Zorg er ook voor dat deze ruimtes droog blijven, zodat er hier geen schimmels kunnen ontstaan.

tips voor gezonde lucht in huis - gezonde binnenlucht kinderen schoonmaakproducten

7) Kies je onderhoudsproducten wijs

Dat je minstens wekelijks je huis grondig moet schoonmaken is nu dus duidelijk. Maar wist je dat onderhoudsproducten vaak ook erg schadelijke elementen de lucht in sturen?

Dit zijn de zogenaamde vluchtige organische stoffen. Bij sommige schoonmaakmiddelen voel je bij gebruik wel dat ze niet gezond zijn. Ze zorgen voor een instant onaangenaam gevoel in je neus en keel, en hebben weleens een onmiddellijk effect op je luchtwegen.

Diezelfde stoffen die je ervaart als hinderlijk, zorgen voor een slechtere luchtkwaliteit. Ook de meeste luchtverfrissers doen meer kwaad dan goed.

8) Zet je dampkap op

Zorg dat je dampkap altijd opstaat bij het koken! Want tijdens het koken komt er fijnstof vrij. En de hoeveelheid daarvan zou zelfs gelijk zijn aan de fijnstofproductie op een autosnelweg!

Lees ook: 5 tips voor gezonde brooddozen

9) Rook nooit binnenshuis!

Intussen denk ik dat de meesten onder ons wel weten en beseffen dat roken niet goed is voor onze gezondheid. En dat roken in de buurt van kinderen een absolute no-go is.

Roken binnenshuis zorgt voor schadelijke stoffen in de lucht, die veel langer blijven hangen dan de rook op zich. De rookgeur kruipt in alle stoffen, meubels en muren in huis, maar ook op het speelgoed van de kinderen!

Doe dit dus niet!

10) Zorg voor meer planten in huis

Dat planten de lucht kunnen zuiveren hebben we op de schoolbanken al uitgebreid bestudeerd. Ze halen schadelijke stoffen uit de lucht en zuiveren de lucht in huis.

Planten hebben een win-win functie. Ze zijn mooi, ze fleuren het huis op, en ze zorgen ervoor dat we ons ook mentaal beter voelen.

Tegelijkertijd zuiveren ze de lucht en houden ze de luchtvochtigheid mee op een goed niveau.

Gezonde lucht in huis door mooie planten, ideaal toch?

Wanneer je planten koopt om de lucht in huis te helpen zuiveren, kies dan voor planten met een groot bladoppervlak. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lepelplant, zinkvaren en krulvaren.

Natuurlijk zijn planten alleen niet voldoende om de lucht in huis gezond te houden, maar in combinatie met de andere tips is dit zeker goed om te doen.

Zorg er wel voor dat je de planten niet te veel water geeft, want dan ga je schimmels veroorzaken!


Wat doe jij zoal voor gezonde lucht in huis? Deel je tips hieronder in de reacties!


10 tips voor gezonde lucht in huis - gezonde binnenlucht kinderen

Afbeeldingen: Unsplash

Samenvatting
10 tips voor gezonde lucht in huis
Naam artikel
10 tips voor gezonde lucht in huis
Omschrijving
Wist je dat kinderen enorm vatbaar zijn voor een slechte binnenlucht? Hoe? Dat lees je hier! Ik geef je meteen ook 10 tips voor gezonde lucht in huis!
Auteur
Naam auteur
PinGetest

Reageer hier

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.