Ga naar de inhoud
Home » 6 tips voor uren speelplezier in de tuin

6 tips voor uren speelplezier in de tuin

uren speelplezier in de tuin kinderen tuin spelen tips peuters kleuters

Nu de lente voor de deur staat, begint het te kriebelen om de tuin eens grondig aan te pakken. Dit is ook het moment om je tuin om te toveren tot een speelparadijs voor je kids. Liefst eentje waar ze zichzelf urenlang kunnen entertainen.

Na een lange winter binnen zitten, kunnen ze waarschijnlijk niet wachten op nieuwe, spannende buitenavonturen en lekker spelen in de frisse lucht. Inspiratie nodig? De volgende tips helpen je alvast op weg naar een tuin die uren buitenspeelplezier biedt.

1. Creëer een fantasievolle speelhoek

Geef je kinderen de ruimte om hun verbeelding de vrije loop te laten. Creëer een speciale hoek in de tuin met bijvoorbeeld een speelhuisje, een tent of een speelzone in thema. Voeg wat kussens, dekens en misschien zelfs enkele kostuums toe om hun fantasiewereld tot leven te brengen. Het leuke hieraan is dat je dit concept telkens weer kan veranderen.

2. Installeer avontuurlijk klimmateriaal

Kinderen houden van klimmen en klauteren. Als je ergens een muur hebt die daar maar wat staat te staan😅, overweeg dan om er iets van klimmateriaal te installeren. Je kan natuurlijk ook gewoon gaan voor klimrekken. Ze bestaan in alle kleuren en materialen, en er zijn ook heel budgetvriendelijke opties.

Dat klimmen daagt ze uit, bevordert hun motorische vaardigheden en zorgt voor uren speelplezier. Door het klimrek in het gras te zetten, zullen ze zacht vallen indien er eentje zou uitschuiven tijdens het ravotten. 😉

3. Bouw een mini-obstakelparcours

Transformeer een deel van je tuin voor een avontuurlijk parcours met verschillende obstakels zoals hoepels om doorheen te springen, kegels om omver te werpen en touwen om overheen te klauteren.

Als je wat grotere kids hebt kan je hen gewoon het materiaal geven en hen zelf het parcours laten bouwen. Een beetje een Roblox Obi (zeg ik dat juist?😅) in real life! Het stimuleert hun behendigheid en coördinatie, terwijl ze plezier hebben en actief bezig zijn.

4. Richt een creatieve knutselhoek in

Wat ik in de zomer vaak deed, was knutselmateriaal naar de tuin brengen. Wat is er leuker voor de kids dan een lekker knutselen in de zon? En wat is er leuker voor mama’s om niet te moeten stressen over glitter dat omvalt!? 😅

Richt een knutselhoek in met tafels en stoelen waar ze slijm kunnen maken, kunnen schilderen, tekenen of iets ontwerpen met natuurlijke materialen zoals bladeren en takjes. Dit stimuleert hun creativiteit en laat ze genieten van het buiten zijn, terwijl ze bezig zijn met leuke activiteiten.

5. Zorg voor waterpret opties

Op warme dagen deden mijn kinderen niets liever dan in en met water spelen! Als je kids hier ook zo gek op zijn, zorg dan voor wat waterspeelgoed zoals een sproeier, waterpistolen of een klein opblaasbaar zwembad in je tuin. Dit geeft verkoeling en biedt urenlang plezier voor je kinderen, terwijl ze spetteren en spelen in het water. Deze dingen hoeven dus absoluut niet duur te zijn, voor een paar eurootjes kan je al veel voorzien (Action is your best friend 🤫).

6. Vergeet het buitenspeelgoed niet

Last but not least, zorg voor wat variatie aan buitenspeelgoed zoals een voetbal (met eventueel een plooibare goal), een frisbee, een springtouw of een hinkelbaan. En natuurlijk niet te vergeten: stoepkrijt!

Zorgen voor een leuke tuin met verschillende speelmogelijkheden, die je dan nog eens kan afwisselen, is de ideale manier om kids weg te houden van schermen en ze te laten genieten van de natuur. En als het allemaal goed gaat, zal je ze alvast enkele uren niet meer horen, waardoor jij als mama ook even tijd hebt om te ontspannen in het zonnetje.Nog meer leuke activiteiten om je kids mee bezig te houden? Check dan deze artikels!


Deze tips bijhouden voor later? Pin dit artikel op Pinterest! 🤗

Reageer hier

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.