Ga naar de inhoud
Home » Een speelkeuken voor je kind? Hier moet je op letten!

Een speelkeuken voor je kind? Hier moet je op letten!

Speelkeuken welke kopen - welke kiezen - hout of plastiek

Al sinds E. een jaar of twee, drie was hebben we een speelkeuken in huis. Super leuk natuurlijk om rollenspelletjes te spelen. 

Hoe ouder de kids worden, hoe gevarieerder het rollenspel. Het begon bij spaghetti maken voor mama, en evolueerde naar restaurantje spelen met ober, kok, en mama de klant. De allergekste gerechten staan op het menu. Fantastisch gewoon. Dat ze zich volop inleven in hun eigen fantasiewereld.

De speelkeuken is hier een vaste waarde. Het staat bij ons gewoon in de woonkamer, samen met ander succesvol speelgoed. Wanneer er peuters en kleine kleuters komen spelen bij ons, is die speelkeuken het eerste waar hun aandacht naar gaat. 

Het is leuk om een speelgoed keuken in huis te hebben, maar wanneer je er nog geen hebt en je er een wilt aanschaffen, let je best op de volgende tips.

Safety first, ook bij speelgoed keukens

Een goede speelkeuken kan tegen een stootje. In de peuter/kleuterfase is de motoriek van je kind nog volop aan het ontwikkelen. Naar verloop van tijd wordt deze steeds meer verfijnd. Maar dingen laten vallen of omvergooien is vaak onvermijdelijk. Daarom is het wijs om een degelijke speelkeuken in huis te halen. Eentje die stabiel is, en die niet bij het minste omver valt. Een speelkeuken waar je kind nog jaren mee voort kan. 

Met een degelijke speelkeuken, ben je ook zeker dat alle onderdelen goed vastzitten en dat de keuken stevig op de grond staat.

Kijk trouwens altijd na of de speelkeuken voorzien is van een CE-markering. Dit is een garantie dat de keuken voldoet aan de Europese speelgoed regelgeving. Niet overtuigd van de CE-markering? Zoek dan ook naar de Britse BS, het Amerikaans ASTM of de Duitse GS voor meer garantie over de veiligheid van het speelgoed.

Speelkeuken welke kopen - welke kiezen - hout of plastiek

Hout vs. plastiek speelkeukentje

Houten speelgoed maakt een opmars omdat meer en meer ouders (en producenten) zich ervan bewust zijn dat houten speelgoed een veel betere keuze is. Niet alleen omdat ze over het algemeen heel veilig zijn, maar ook omdat ze veel duurzamer zijn. 

Speelgoed van hout gaat gewoonweg langer mee dan plastiek. Denk maar aan al het oud speelgoed op zolder bij oma en opa. Kwaliteitsvolle houten speelgoed verslijt niet (of amper) en kan soms generaties meegaan. 

Het wordt al duidelijk, dit wordt een betoog vóór houten speelgoed 😉

Want jah, een speelkeuken van hout is toch ook veel ecologischer dan eentje van plastiek. Denk maar eens na, wat heb je nodig om een houten keuken te maken? Kwaliteitshout, schroeven, wat lijm hier en daar en een likje verf.

Bij speelgoedproducenten als Hape gebruiken ze trouwens enkel en alleen natuurlijke materialen, met verf op waterbasis. Een houten speelkeuken van Hape is dus gewoon veel veiliger, duurzamer en ecologischer dan een plastiek keukentje.

Speelkeuken kopen waar op letten, speelgoed keuken van hout of plastiek_ Tips bij de aankoop van speelkeukentje

Ik hoef je niet te vertellen dat speelgoed van plastiek een heel ander productieproces doorloopt dan houten speelgoed. En dat deze ook een heel andere levensloop heeft. Speelgoed van plastiek heeft een wegwerp-imago, met soms (of vaak) stoffen in de productie die negatief kunnen zijn voor de gezondheid van je kind. 

Begrijp me niet verkeerd. Ik heb hier een heleboel speelgoed rondslingeren van plastiek. Daar ontkom ik niet aan. Vooral met al die hypes die ons om de oren geslagen worden. Maar als je toch gaat kiezen voor een speelgoed keuken waar je kinderen (of zelfs kleinkinderen) plezier aan moeten hebben, dan kies je voor een houten speelkeuken. Toch?

Uitbreiding voor de kinderkeuken

De speelgoed keuken is bij ons altijd al een basis geweest van spel. Doorheen de jaren is er meer en meer uitbreiding gekomen. Van speelgoedgroentjes, tot de lekkerste ijsjes en gebakjes. Speelgoed potten en pannen in combinatie met oude baby kommetjes, lepeltjes en bekertjes. We hebben nu een hele bak keukenbenodigdheden waar de kleine chefs in kunnen rommelen.  

Speelkeuken welke kopen - welke kiezen - hout of plastiek

Het perfecte cadeau voor je kind

Een speelkeuken is leuk voor elk kind. Jongen, meisje, peuter, kleuter, en zelfs mijn dochter van 7 kan er fijn mee spelen. Daarom vind ik zo’n keukentje in de speelkamer een leuk geschenk voor peuters en kleuters. Het is een geschenk dat meegroeit met het kind. En een houten speelkeuken is altijd de betere keuze 😉

Heb jij al een speelkeuken voor je kind? En wat voor lekkers maakt je mini-chef voor je klaar?

Speelkeuken kopen waar op letten, speelgoed keuken van hout of plastiek_ Tips bij de aankoop van speelkeukentje

Foto’s: Hape Speelgoed

Samenvatting
Een speelkeuken voor je kind? Hier moet je op letten!
Naam artikel
Een speelkeuken voor je kind? Hier moet je op letten!
Omschrijving
Een speelgoed keuken kopen? Waar let je op? Ga je voor houten speelkeuken of speelkeukentje van plastiek? Lees hier hoe je een veilig geschenk kiest!
Auteur
Naam auteur
PinGetest

Reageer hier

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.