Ik weet niet hoe het komt, maar tijdens de herst- en wintermaanden verlang ik altijd naar koffie met gebak. Het heeft iets therapeutisch om te kunnen genieten van een goed stuk cake met een cappuccino. En dit is ook meteen waarom ik zó heb genoten van deze speculaascakes!
Ik kwam een speculaascake recept tegen bij HelloFresh, en ik moest en zou deze maken. Twee keer zelfs, telkens een tikkeltje anders.
Want zoals altijd, geef ik graag een extra touch aan de recepten die ik vind online. En hoewel een cake met speculaaskruiden op zich heel lekker is, vind ik dat een aantal extra ingrediënten meer diepgang en variatie kunnen brengen.
Zeg nu eerlijk, een speculaascake met speculaaskoekjes kan toch niet anders dan lekker zijn? En wat als je hier chocolade aan toevoegt? En amandelen?
Of wat als je er chocolade én appel bij gooit? Lees je het goed? Appel, speculaas én chocolade … in één cake. Dat moet toch hemels zijn!? Mmmmmmm zalig!
Je hoeft me niet op mijn woord te geloven, ga meteen aan de slag met één van deze speculaascake recepten en laat me dan weten wat je ervan vindt in de reacties hieronder 😉
De twee speculaascake recepten
Cake met speculaaskoekjes, appel en chocolade
Benodigdheden
- 230 gram bruine suiker
- 250 gram boter
- snuifje zout
- 4 eieren
- 2 eetlepels speculaaskruiden
- 1 koffielepel kaneel
- 300 gram zelfrijzende bloem
- 50 gram speculaaskoekjes
- 2 appels
- 100 gram pure chocolade (om te smelten)
- extra speculaaskoekjes om af te werken
Bereidingswijze
- Verwarm de oven eerst voor op 170 graden.
- Mix dan de bruine suiker, het zout en de boter tot een luchtige crème. De kunst van een goede cake zit in deze stap. De boter moet op kamertemperatuur zijn en je moet de boter lang genoeg opkloppen met de suiker.
- Doe de eieren erbij en meng dit er goed door.
- Schil ondertussen de appels en snijd ze in blokjes.
- Nu mogen speculaaskruiden, kaneel en zelfrijzende bloem erbij.
- Ook de speculaaskoekjes en de stukjes appel mogen erbij. De speculaas verkruimel je in (niet te) kleine stukken alvorens deze aan het beslag toe te voegen.
- Mix het geheel goed door tot je een goede cakebeslag krijgt.
- Vet je bakvorm in. Ik doe dit simpelweg met een bakspray die ik wat afdep met keukenpapier. Maar je kan ook gebruik maken van bakpapier.
- Doe het beslag nu in de cakevorm en strijk de bovenkant glad.
- Zet de cake met speculaas nu voor 45-50 minuten in de oven. De cake is klaar wanneer je er een stokje in prikt en deze er droog weer uitkomt.
- Laat de speculaascake met appel nu even afkoelen.
- Smelt de chocolade nu au-bain-marie of in twee keer 30 seconden in de microgolf. Roer tussendoor de chocolade even om.
- Giet de chocolade over de cake en werk af met verkruimelde speculaas-koekjes.
- Enjoy!
Speculaascake met chocolade en amandel
Benodigdheden
- 230 gram bruine suiker
- 250 gram boter
- snuifje zout
- 4 eieren
- 2 eetlepels speculaaskruiden
- 1 koffielepel kaneel
- 250 gram zelfrijzende bloem
- 60 gram speculaaskoekjes
- 50 gram chocoladedruppels
- amandelschilfers, ongeveer een goede handvol
Bereidingswijze
- Verwarm de oven eerst voor op 170 graden.
- Mix dan de bruine suiker, het zout en de boter tot een luchtige crème.
- Doe nu de eieren erbij en meng dit er goed door.
- Nu mogen de speculaaskruiden, kaneel, zelfrijzende bloem erbij.
- Gooi er meteen ook de chocoladedruppels en de speculaaskoekjes erbij. De speculaas verkruimel je even in niet te kleine stukken alvorens deze aan het beslag toe te voegen.
- Mix het geheel goed door tot je een luchtig cakebeslag krijgt.
- Vet je bakvorm goed in. Ik doe dit simpelweg met een bakspray die ik wat afdep met keukenpapier.
- Doe het beslag nu in de cakevorm en strijk de bovenkant glad.
- Bedek de bovenkant van de cake nu met amandelschilfers. Deze gaan lekker geroosterd worden terwijl de cake bakt.
- Zet de speculaascake nu voor 45-50 minuten in de oven. De cake is klaar wanneer je er een stokje in prikt en deze er droog weer uitkomt.
- Laat de cake nog even afkoelen, en dan kan je er volop van genieten!
Pingback: Heerlijke recepten voor de herfst! - Breg Blogt