Ga naar de inhoud
Home » Vlot huishouden: ik deel mijn life hacks!

Vlot huishouden: ik deel mijn life hacks!

Huishouden tips en hacks - vlot huishouden - hoe doe je dat

Het huishouden is zo één van die onderwerpen waar ik altijd wel life hacks voor zoek. Dingen waardoor het allemaal vlotter gaat. Dat betekent niet dat het hier altijd tip top in orde is. Helemaal niet. Er wonen hier nog twee kinderen en een husband met korte armpjes.

Ik werd getagd door Laura van Laura’s Life voor deze huishoudtag. En dit is meteen de beste manier om mijn hacks met jullie te delen.

So here it goes …

De was

Droger of waslijn?

Aangezien ik vaak en veel was, gaat alles gewoon de droger in. Zo is er continuïteit in het wassen-drogen. Zelfs in de zomer droog ik alles in de droogkast.

#sorrynotsorry

Ik heb één klein rekje in de waskamer, en die is bedoeld voor truien en shirts waarvan ik schrik heb dat ze gaan krimpen ?

Life hack #1

Vouw je kleren meteen wanneer de droogkast klaar is. Ik vind dat zelf veel efficiënter, en psychologisch ook minder zwaar, dan achteraf een hele wasmand vol kleren te moeten vouwen.

Het meteen vouwen van kleren bespaart je trouwens ook veel strijkwerk achteraf. Win Win!

Om meteen te kunnen vouwen, heb ik een vouwtafel in mijn waskamer. Een werkblad bovenop de wasmachine en de droogkast. Maar ik begrijp dat niet elke waskamer groot genoeg is hiervoor.

Een vriendin van mij gebruikt deze vouwtafel en is daar heel enthousiast over.

Vouwtafel: Wpro SKS101 Universele stapelkit
Klik op de afbeelding voor verkoopinformatie

Sorteren of alles bij elkaar?

Sorteren! Altijd sorteren!

Boven aan de slaapkamers staat er één wasmand voor alles samen, beneden staat er ook ene. In de waskamer heb ik manden staan voor gesorteerde was: wit, zwart, gekleurd (rood-roos) én grijs. Ik noem het grijs maar eigenlijk zit daar alles in wat niet bij de andere wasjes hoort.

Beddengoed en handdoeken was ik meestal apart. En één keer per week was ik ook alle schoonmaakdoeken en dwijlen.

1 soort wasmiddel, of verschillende soorten wasmiddel?

Ik gebruik graag wastabs voor de meeste wasjes. Voor wit en zwart gebruik ik vloeibaar wasmiddel. Waarom? Geen idee ?

Life hack #2

Kijk geregeld of er promoties zijn voor wasmiddel. Vaak haal ik de wastabs bij de Action, omdat ze daar goedkoop zijn. Maar online vind je soms ook goede deals voor bulk aankopen.

Een wasdag, of elke dag een wasje?

Wassen en drogen doe ik elke dag. Althans, ik doe mijn best om het elke dag te doen. Zoals ik eens had vermeld in mijn blog over goede routines in het huishouden, is het voor mij écht cruciaal om een goede was-droog-flow te hebben. Zo voelt het alsof ik alles onder controle heb.

Er is niets zo irritant en chaotisch als 3-4 overvolle wasmanden. En ik zeg niet dat dit bij mij nooit gebeurt. Oh, geloof mij, ik heb soms minstens twee overvolle manden staan. Om dit te vermijden wil ik toch elke dag één wasje doen.

Life hack #3

Steek ‘s avonds alvast een lading in de wasmachine. Gebruik de ‘uitgestelde start’ functie, zodat je ‘s morgens alvast een wasje hebt klaarstaan om in de droger te doen. Het voelt dan als een voorsprong ?

Kleding strijken, ja of nee?

Fieuw … ik heb een bloedhekel aan strijken! In de winterperiode ga ik niet systematisch strijken. Truien en jeans hoeven niet gestreken te worden als je deze meteen vouwt na het drogen.

Tijdens de warmere periodes moet ik jammer genoeg wel elke week strijken. T-shirts, jurkjes en longsleeves zijn niet mooi als ze gekreukt zijn.

Ik hang wel altijd alles in de kast. Dus ik heb geen “strijkmand”, want daar word ik depri van! Elke zondag wanneer ik de week-outfits uitkies, strijk ik de kleren voor die week.

Koken

Makkelijk of culinair?

In mijn ogen is makkelijk ook culinair ? Meestal maak ik snelle, gemakkelijk gerechten. Ik probeer ook veel te variëren in de hoofdmaaltijden.

Op Instagram deel ik elke dag mijn ‘Menu van de dag’ in de stories. Volg me dus voor dagelijkse, makkelijke én culinaire inspiratie ?

Weekboodschappen of meerdere keren per week?

Ik doe één keer per week boodschappen, meestal op maandag. Op zondag maak ik altijd mijn weekmenu, zodat ik daaruit een boodschappenlijst kan afleiden.

Life hack #4

Hou je boodschappenlijst bij op je telefoon! Lijstje op papier vergeet je meestal thuis, en de gsm heb je toch altijd bij.

Zelf gebruik ik gewoon de notitie app van mijn iPhone. Er zullen ongetwijfeld veel fancy apps bestaan voor lijstjes. Maar ik gebruik de standaard notitie app eigenlijk voor veel dingen.

Wanneer jij graag een boodschappenlijst deelt met je partner, zijn apps zoals Wunderlist en Evernote wel erg handig.

Vaak hetzelfde per week, of vaak nieuwe dingen?

Wel, zoals ik hierboven al schreef … ik varieer graag. Ik probeer om steeds nieuwe dingen te proberen, en niet elke dag aardappelen op tafel te leggen.

Maar we hebben wel zo onze favorieten die vaak terugkomen. Namelijk: spaghetti en aardappelpuree.

Life hack #5

Gebruik een maaltijdplanner om je menu van de week in te plannen. Zo ga je automatisch meer variëren in je maaltijden. Als je ziet dat er drie keer “stoemp” op het menu staat, dan heb je al snel de neiging om het één en ander aan te passen.

Op mijn blog kan je gratis een maaltijdplanner downloaden.

Maaltijdplanner PinGetest - maaltijden plannen - boodschappenlijst - gratis download
klik op de afbeelding om te downloaden

Eten bewaren of weggooien?

Ik probeer zo weinig mogelijk eten weg te gooien. Overschotjes gaan in een bakje in de koelkast of diepvries. Naargelang het gerecht.

De husband heeft een goede eetlust (zacht uitgedrukt), en kan soms twee keer warm eten op een dag. Dus de restjes komen dan goed van pas.

Aan tafel eten of op de bank?

Altijd aan tafel! Maaltijden eten we aan de grote tafel, zoals dat vroeger bij ons thuis ook was. Samen eten aan tafel en napraten.

Natuurlijk is dat nu met de kids nog niet écht napraten, meer aanmanen om niet met volle mond te praten. Maar soit, je begrijpt wat ik bedoel.

Het gekke is … takeaway en delivery eten we altijd aan de salontafel, voor de tv. Dat is gezelliger vind ik ?

Poetsen

Stofzuigen of Swiffer?

Beneden heb ik een robot stofzuiger die ik elke ochtend z’n ding laat doen. De slaapkamers doe ik met Swiffer, twee keer per week.

De vaste schoonmaakdagen zijn hier woensdag en zondag. Dan worden alle kamers ook met nat gedaan. Wel altijd eerst stofzuigen/swifferen en daarna met nat.

Kant en klare doekjes, of zelf een sopje maken?

Allebei! Vooral in de badkamer heb ik kant en klare doekjes staan. Die gebruik ik elke dag om de spoelbakken, toilet en spiegels af te nemen.

Twee keer per week doe ik alles met een sopje. Om écht te ontkalken, en alles met nat te doen.

Zelf ramen lappen of door de glazenwasser?

Ramen lappen staat samen met strijken op het lijstje van meest vervelende klusjes in huis. Bah!

Ik heb tamelijk grote ramen op de benedenverdieping, en ik krijg de ramen nooit streeploos schoon. Het staat al een tijdje op mijn to do lijst, om eindelijk eens een glazenwasser in te schakelen!

Overig

Iedere dag je bed opmaken, of laten voor wat het is?

De husband doet ‘s morgens na het ontwaken (vaak enkele uren later als wij) de slaapkamertoer. Hij slaat dan alle dekens open en zet de ramen op kiepstand.

Met de hand afwassen of vaatwasser?

Vaatwasser! Er zijn maar enkele dingen die ik met de hand was. Voor de rest gaat alles in de vaatwasser! Deze start ik elke avond, want dan is die bomvol ?‍♀️

Life hack #6

Start je vaatwasser ‘s avonds en maak deze ‘s morgens meteen leeg. Zo begin je de dag met lege vaatwasser. Wat het opruimen van de keuken alleen maar ten goede komt.

Opgeruimd huis of rommelig huis?

Uhmm opgeruimde rommel? Kan dat ook? Het is hier wel altijd opgeruimd en goed georganiseerd. Maar hmm trek aub geen kasten open!

De kasten zijn hier nochtans ingedeeld met dividers en plastieken bakken met labels. Maar omdat ik zooo veel spullen heb (lees: bak en knutsel benodigdheden) zijn de kasten in de woonkamer gewoonweg overvol.

Het is de bedoeling (althans mijn bedoeling, de husband denkt daar anders over) om hier een grote witte Ikea wandkast te zetten waar alles in kan.

Al zou ik ook gewoon kunnen minimaliseren … work in progress ?

Wie doet het huishouden, jij of je partner?

Ik doe het huishouden altijd. De husband is een drukbezette zelfstandige.

Tijd om te taggen! Ik tag Nele van MamaExpert om deze huishoud-vragen in te vullen. Have fun!


Heb jij nog goede huishoudtips? Hacks die je graag wilt delen? Reageer dan zeker onder dit bericht!


6 LIFE HACKS VOOR VLOT HUISHOUDEN - tips en tricks om je huishouden gemakkelijker te maken

Uitgelichte foto: Pixabay
Deze post bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een centje verdien bij aankopen die jij doet via deze link. Dit is nodig om mijn blog draaiende te houden. Zelf betaal jij daar niets extra voor

Samenvatting
Vlot huishouden: Tips en Life hacks
Naam artikel
Vlot huishouden: Tips en Life hacks
Omschrijving
Je huishouden, je weet dat het gemakkelijker kan! Lees hier mijn huishouden tips en tricks! PinGetest, inspiratieblog voor mama's!
Auteur

2 reacties op “Vlot huishouden: ik deel mijn life hacks!”

Reageer hier

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.