Ga naar de inhoud
Home » Vegan chocomousse met aquafaba

Vegan chocomousse met aquafaba

Vegan chocomoussw met aquafaba recept maken gemakkelijk-3

Nog niet zo lang geleden ontdekte ik dat je chocomousse kan maken van het vocht uit een blikje kikkererwten. En dat was voor mij even een Eureka moment. Ik was meteen verkocht! Want ik gebruik vaak kikkererwten in onze gerechten. Super lekker met bulgur, of in de harira.

En jullie weten intussen al dat ik ook gek ben van dessert! 😉 Hoewel ik al vaker recepten heb gebruikt met rauwe eieren, ben ik daar toch niet écht fan van. Tot nu toe heb ik de aquafaba nog alleen maar getest in chocomousse, maar ik wil dit ook wel proberen in mijn tiramisu recept, en de populaire speculaasmousse.

Ik spreek hier wel over aquafaba, maar misschien is het handig dat ik even uitleg wat dit precies is, en hoe je hieraan komt.

Wat is aquafaba

Aquafaba is het water dat je overhoudt na het koken van kikkererwten. Of het vocht dat in een blik kikkererwten zit. Ik gebruik voor dit recept voornamelijk aquafaba uit blik, maar je kan ook gemakkelijk zelf aquafaba maken.

Dit doe je door gedroogde kikkererwten eerst minstens 12 uur te weken, en daarna in water te koken. Je kookt de kikkererwten zonder het schuim ervan af te lepelen, en je zorgt dat er altijd kookvocht overblijft. Je zou lang genoeg moeten koken tot het water wat dikker wordt (en de kikkererwten gaar). Laat dan de kikkererwten in het kookvocht 12 uur rusten in de koelkast. Daarna kan je het opkloppen om te gebruiken in je desserts.

Extra tip: als je aquafaba wil gaan gebruiken om meringue of ander gebak te maken, zorg er dan voor dat er suiker aanwezig in je recept, en dat je oven lager staat dan 100 graden.

Dit heb je nodig voor dit vegan chocomousse recept

  • 1 blik kikkererwten (van 400 gram)
  • 150 gram pure chocolade
  • Eventueel 25 ml agave siroop

Neem ook eens een kijkje in de PinGetest webshop 😉


Zo kan je vegan chocomousse maken

  1. Gebruik het vocht (aquafaba) van een blik kikkererwten.
  2. Voeg hier eventueel agave siroop aan toe, en klop dit stijf. Het stijf kloppen kan iets langer duren dan met gewoon eiwit. Maar het resultaat moet hetzelfde zijn. Namelijk dat je de mengkom ondersteboven houdt, en de opgeklopte aquafaba niet beweegt.
  3. Smelt dan de chocolade au bain-marie, of in de microgolf.
  4. Laat de chocolade een beetje afkoelen, en spatel deze dan door de opgeklopte aquafaba. Net zoals bij een niet-vegan mousse, moet je ervoor zorgen dat je niet te veel mengt en roert in de mengkom. Hierdoor verlies je de luchtigheid.
  5. Giet de vegan chocolade mousse in 4 dessertglaasjes en laat opstijven in de koelkast.
  6. Garneer eventueel met wat frambozen of chocolade.
  7. Geniet ervan!

Deze recepten vind je ongetwijfeld ook interessant:


Heb je deze vegan chocomousse met aquafaba gemaakt?

Deel je foto’s dan via Facebook of Instagram en tag mij!

Natuurlijk vind ik het ook leuk als je een reactie achterlaat hieronder en je mij volgt via bovenstaande kanalen 😉

Je mag de afbeelding hieronder trouwens ook altijd pinnen op Pinterest!


Vegan chocomousse met aquafaba recept maken kikkererwten

Dit kan hier goed van pas komen *

*Aankopen via deze links leveren mij een kleine bijdrage op, om mijn blog draaiende te houden. Dit kost je niets extra!

Beoordeel hiernaast aub
recipe image
Recept
Vegan chocomousse met aquafaba | Gemakkelijk recept om zelf te maken!
Auteur
Gepubliceerd op
Voorbereidingstijd
Bereidingstijd
Totale tijd
Gemiddelde beoordeling
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Reageer hier

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.