Ga naar de inhoud
Home » 4 tips voor het inrichten van een huiswerkplek

4 tips voor het inrichten van een huiswerkplek

Tips voor het inrichten van een huiswerkplek - bureau voor lagere school kind-2

Huiswerk … het begint meestal al vanaf het eerste leerjaar. Dan worden de huistaken en lessen stilletjes aan opgebouwd. In het begin zijn dat enkele minuutjes, en tegen het tweede leerjaar zit je al aan een halfuur huiswerk per dag.

Toen mijn dochter E. naar het eerste leerjaar ging wilde ik meteen goed beginnen. Een juiste attitude aanleren voor huiswerk maken. En dat begint volgens mij met een eigen ruimte, waar ze zelfstandig haar werk kan doen.

Ik ben niet het type mama dat naast haar kind zit om samen huiswerk te maken. Ik vind het belangrijker om haar dat zelf te laten doen. Wanneer ze iets niet begrijpt, mag ze me dat altijd komen vragen, en dan leg ik het rustig uit.

Lees ook: Maaltafels oefenen doe je zo

We hebben een routine opgebouwd dat nu goed werkt voor ons. Wanneer de kids rond 15u40 thuis zijn, worden meteen de boekentassen leeggemaakt.

Dochterlief gaat dan met haar huiswerk naar haar kamer, broertje S. gaat even wat spelen, en mama begint aan het avondeten.

Deze (meestal) vlotte routine is volgens mij vooral te wijten aan het feit dat E. haar eigen werkruimte heeft. En niet aan de eettafel haar werk moet doen, terwijl broertje rond loopt en haar aandacht vraagt.

Tips voor het inrichten van een huiswerkplek - bureau voor lagere school kind-1

Werkruimte

Wanneer E. naar het eerste leerjaar ging, hebben we een bureau voor haar gekocht. We hebben meteen gezorgd voor eigen plek waar ze haar huiswerk kan gaan maken.

Ik vond dit persoonlijk wel heel belangrijk, omdat ik mij vroeger als student enkel kon focussen op mijn eigen kamer. Ik kon het beste studeren zonder mensen/afleiding om me heen.

E. heeft nu een Ikea hoogslaper met daaronder haar bureau. Dit was voor ons de beste optie, omdat er anders te weinig ruimte zou zijn. Het is trouwens ook gezellig zo.

Al is het dekken van een hoogslaper absoluut geen pretje ?

Verlichting

Net omdat E. haar bureau zich onder de hoogslaper bevindt, hadden wij goede verlichting nodig. Vooral tijdens de winterperiode is het belangrijk om een goede bureaulamp te hebben.

Om het nuttige aan het esthetische te koppelen, hebben wij gekozen voor een mint-groene industriële bureaulamp. Dit vond ik bij de tafellampen van Directlampen.nl

En dat is ook meteen het leuke aan verlichting. Je kiest niet enkel voor een lamp omdat je meer licht wilt, maar ook om sfeer en karakter in de kamer te brengen.

Tips voor de inrichting van een huiswerkplek - bureau voor huiswerk voor lagere schoolkinderen - functionele tips
Verkoopinformatie: klik op de afbeelding

Bureaustoel

Dit is vooral belangrijk voor wanneer dochterlief langer dan een halfuur aan haar bureau zal zitten. Maar ik vind super wiebelige bureaustoelen waarmee je door de kamer kan racen, niet echt bevorderlijk voor een huiswerkplek.

Wij hebben een Ikea bureaustoel die ondanks de wielen eronder, toch heel stabiel zit. Dat is voor haar dan minder verleidelijk om pirouettes te doen met haar stoel, in plaats van met haar schrijfletters.

Afleiding

Dit lijkt evident, maar zorg ervoor dat er niet te veel afleiding is in de ruimte waarin je kind huiswerk maakt.

Bij ons ligt al het speelgoed beneden in de woonkamer. In de slaapkamer, wat dus ook dienst doet als “huiswerwerk-kamer”, is er geen speelgoed.

Dochterlief heeft wel een poppenhuis op haar bureau staan met Playmobil figuren, maar tot nu toe is dat geen afleiding geweest van haar huiswerk. De mate van afleiding is dus wel heel verschillend van kind tot kind.


Heb jij nog tips voor een leuke huiswerkplek? En hoe gaat het huiswerk maken bij jullie?

Vind je dit artikel leuk? Volg me dan zeker via Facebook of Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwe posts.

Of je kan je hier inschrijven om een nieuwsbrief te ontvangen wanneer ik iets nieuws post.

Laden …
Yoehoe! Je bent aangemeld op mijn mailinglijst!

Door te klikken op ‘Aanmelden’ geef je aan dat je ermee instemt dat je op mijn mailingslijst terecht komt. Dit betekent dat ik je zal mailen wanneer er een nieuwe blogpost online komt, en wanneer ik je op de hoogte wil brengen van een nieuwigheid. Geen zorgen, ik ga je zeker niet spammen! Afmelden kan op elk moment door onderaan op de link in de mail te klikken.


Tips voor de inrichting van een huiswerkplek - bureau voor huiswerk voor lagere schoolkinderen - functionele tips

Deze blogpost is in samenwerking opgesteld, maar dit heeft niet de inhoud van de post bepaald.

Samenvatting
4 tips voor het inrichten van een huiswerkplek
Naam artikel
4 tips voor het inrichten van een huiswerkplek
Omschrijving
Zoek je tips voor het inrichten van een huiswerkplek voor je kind? In deze blogpost kan je lezen hoe ik het bureau van mijn kind heb ingericht en waarom.
Auteur
Naam auteur
PinGetest

Reageer hier

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.