Ga naar de inhoud
Home » 3 gezondheidsvoordelen van honing bij kinderen

3 gezondheidsvoordelen van honing bij kinderen

Gezondheidsvoordelen van honing bij kinderen- is honing gezond - echte pure honing

Honing, er is iets magisch aan dit vloeibaar goud goedje. Het is al eeuwen een favoriet in vele culturen. Zowel in de keuken als in de behandeling van gezondheidskwaaltjes.

Met een appetijtelijk kleur en lekker zoete smaak, is het ook heel geliefd bij kinderen. En maar goed ook, want natuurlijke honing is gezond!

Het is een soort van superfood dat er gemakkelijk in gaat in die kindermondjes.

Dat echte honing je kids een energie boost kan geven zal waarschijnlijk geen verrassing zijn. Want honing is een rijke bron van koolhydraten. En dat zorgt ervoor dat de kinderlichaampjes genoeg brandstof krijgen om een hele dag energiek te zijn.

Maar hoe gezond is honing nu eigenlijk? Daar zal ik kort en bondig op antwoorden: HEEL GEZOND!

Dat honing geneeskrachtig en dus ook gezond is heeft veel te maken met het feit dat deze lekkernij rijk is aan antioxidanten, mineralen, vitaminen en andere essentiële antivirale en antibacteriële bestanddelen.

Honing heeft enorm veel voordelen, en ik bespreek hieronder kort voor welke kwaaltjes honing gemakkelijk gebruikt kan worden.

Hoesten bij kinderen

Ik gebruik echte honing heel vaak in de herfst/winter periode wanneer de kinderen vaker ziek zijn.

S. heeft best wel vaak een infectie van zijn bovenste luchtwegen, wat resulteert in lang hoesten en onrustige nachten. Hij is gek op honing, en zo’n lepeltje ter behandeling van zijn hoest voelt voor hem als een ware traktatie.

En daar ben ik blij om, want honing kan helpen om hoesten bij kinderen te onderdrukken.

Vooral ’s avonds is zo’n lepeltje pure honing bij mijn kids wel goed voor hun nachtrust. Want honing is vaak zelfs een betere keuze dan hoestsiroop.

Terwijl de honing het hoesten verzacht, helpen de antibacteriële en antivirale bestanddelen van de honing ook om de onderliggende oorzaak van de symptomen te bestrijden.

Gezondheidsvoordelen van honing bij kinderen-5

Ik geef meestal gewoon een koffielepel honing. Maar je kan hier ook ¼ koffielepel kaneelpoeder bij doen om de symptomen van verkoudheid en hoesten te verhelpen.

Dit vinden de kids nog wel lekker. En je kan het dan twee keer per dag geven, waaronder één keer voor het slapengaan.

Nog een effectieve combinatie is versgeraspte gember mengen met honing. Maar mijn kids krijgen dit helaas niet binnen. Ze vinden dat absoluut niet lekker.

Andere natuurlijke huismiddeltjes tegen verkoudheid in het algemeen, vind je in dit artikel van Sixpacks.

Immuunsysteem

Je kind hoeft niet ziek te zijn om voordelen te halen uit honing. Want pure honing stimuleert de productie van immuuncellen. Hierdoor blijft het immuunsysteem van je kind sterk. De antibacteriële bestanddelen en de antioxidanten helpen tegelijkertijd om te vechten tegen bacteriën.

Wondzorg

Dat honing ook gebruikt kan worden voor wondzorg bij kinderen, wist ik tot voor kort zelf ook niet.

Maar blijkbaar is honing erg effectief bij de genezing van brandwonden, schaafwonden en snijdwonden. En dit omwille van zijn ontstekingsremmende en antibacteriële effecten, alsook het vermogen om het huidweefsel te voeden.

Dus als je kind nog eens thuis komt met een wondje, was deze dan met water en druppel er wat honing op. Even in wrijven en eventueel een plakkertje erop. Bye bye Flamigel ?

Welke honing kies je het best?

Wanneer je honing koopt voor de gezondheidsvoordelen, zorg dan dat je kiest voor pure honing. Echte honing vind je bij een imker in je buurt, of je bestelt het gewoon online bij Lekkerhoning.nl 😉

Ik heb zelf rauwe honing en heidebrokhoning besteld voor mezelf. Voor de kids koos ik voor tijmhoning en eucalyptushoning.

Gezondheidsvoordelen van honing bij kinderen-2

Opgelet! Honing is niet voor kinderen onder 1 jaar!

Ook al is honing gezond, het is toch niet aangeraden voor kinderen onder 1 jaar. Want hun darmpjes zijn nog niet klaar voor de verwerking ervan. En er is dan een risico op botulisme (soort van voedselvergiftiging).


Volg mij op Instagram om up-to-date te blijven van nieuwe artikels en blogposts


Gezondheidsvoordelen honing bij kinderen - Is honing gezond - Echte pure honing - rauwe honing bij zieke kinderen

Reageer hier

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.