Wie ooit door een Frans Alpendorp heeft gewandeld, kent het beeld: houten chalets met uitzicht op dennenbossen, een kop koffie in de hand en een dampend stuk tarte aux myrtilles op het bord. Deze eenvoudige taart is een klassieker in de Franse bergdorpen. De combinatie van krokant deeg, romige vanillecrème en sappige wilde bosbessen vat de ziel van de streek goed samen. Als je tijdens je volgende skivakantie Frankrijk ook culinair wil beleven, moet je deze taart eens bestellen. Als je niet kunt wachten, maak je hem gewoon zelf. Het volgende recept is voor een klassieke tarte aux myrtilles, maar dan aangepast aan de Vlaamse thuisbakker.
De ingrediënten voor een klassieke tarte aux myrtilles
Voor een taart van ongeveer 30 cm doorsnede zijn de volgende ingrediënten nodig:
Voor het deeg:
- 250 gram bloem
- 75 gram suiker
- 150 gram koude roomboter
- 1 ei
- Een snuifje zout
Voor de crème pâtissière:
- 25 cl volle melk
- 50 gram poedersuiker
- 30 gram bloem
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 ei
Voor de vulling:
- 500 à 600 gram wilde bosbessen (vers, diepgevroren of uit pot)
- Poedersuiker om af te werken
Stap 1: de crème pâtissière bereiden
Breng de melk aan de kook in een steelpan. Meng ondertussen in een kom de bloem, poedersuiker, vanillesuiker en het ei tot een glad geheel. Zodra de melk kookt, voeg je de helft ervan toe aan het eimengsel. Klop kort door en giet het geheel terug in de pan bij de resterende melk. Laat dit op laag vuur indikken, terwijl je blijft roeren met een garde. Wanneer de crème de consistentie van dikke pudding krijgt, is ze klaar. Giet in een kom, dek af met folie en laat afkoelen in de koelkast. Deze crème vormt het zachte hart van de taart.
Stap 2: het deeg kneden en blind bakken
Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de koude boter in blokjes en kneed ze met de suiker tot een kruimelig mengsel. Voeg het ei en een snuifje zout toe, gevolgd door de bloem. Kneed kort tot een samenhangend deeg. Vet een taartvorm in met boter en verdeel het deeg over de bodem, met een opstaande rand van ongeveer een centimeter. Prik enkele gaatjes in de bodem met een vork, zodat het deeg niet opbolt. Bak de bodem 15 minuten tot de rand licht goudbruin kleurt. Laat het daarna volledig afkoelen.
Stap 3: de taart samenstellen en afwerken
Roer de gekoelde crème pâtissière even door tot ze weer soepel is. Verdeel de crème gelijkmatig over de afgekoelde taartbodem. Wie het graag strak afwerkt, kan hiervoor een spuitzak gebruiken. Strooi vervolgens de bosbessen rijkelijk over de crème. Zet de taart nog eens 30 minuten in de oven op 180°C tot de bessen licht openbarsten en het geheel een dieppaarse glans krijgt. Laat de taart daarna afkoelen en bestuif ze met poedersuiker. Serveer de tarte aux myrtilles met een toef slagroom of een bolletje vanille-ijs.
Bon appétit!
PS Als je voor dit recept geen wilde bosbessen vindt, kun je gerust blauwe bessen gebruiken. De smaak is dan iets zoeter en het resultaat iets minder intens van kleur, maar nog steeds heerlijk. Vertel het alleen de Fransen niet, want zij zijn nogal gesteld op het originele recept.
Deze recepten vind je ongetwijfeld ook interessant:
- Red velvet cupcakes met decadente roomkaas topping
- Brownie cheesecake met frambozen
- Apple Crumble Cheesecake met kruidnoten
- Cheesecake recept met blauwe bessen
- Hemelse carrot cake recept
- Citroencake met gember

